С реставрацията на източната и южната част: Форумът на античния Филипопол възкръсва за туристи

  • от Мария Луцова
  • 19:40, 26.02.2023

Вероятно всички си спомняме 2019 г., в която Пловдив бе Европейска столица на културата. Няма как да забравим и факта, че откриването посрещна гости  с разбит площад Централен и ужасяваща експонация на археологията, с която иначе се гордеем и на която разчитаме да привлича туристи. Общината отнесе тонове критики  и то заслужено.  Не беше особено добра реклама гостите на инициативата да подскачат от плочка на плочка, да пропадат, да липсва достойно най-голямото богатство  на града ни – неговото културно-историческо наследство. Мъдрите хора обаче са го казали: „По-добре късно, отколкото никога”. Към днешна дата централният площад има съвсем друга визия. Напът е да придобие завършен вид, след като бе представен проектът за реставрация, консервация и социализация на форумите Изток и Юг. Макар че средствата не са осигурени, въпрос  на управленческа далновидност и на време е проектът да бъде реализиран.  Така една от знаковите зони в сърцето на Пловдив ще добие завършен вид и ще остане единствено въпросът как сградата на Централна поща да се впише в новото пространство. Ето как бе извървян пътят до новата визия на площада.

ФОРУМ ЗАПАД И ЦЕНТРАЛНИЯТ ПЛОЩАД:

Форум Запад бе първият, който бе социализиран и експониран в зоната. Дейностите вървяха успоредно с ремонта на площада.  Някои археолози бяха скептични и немалка част от тях критикуваха решението на местната власт да започне разкопки. Аргументът им бе , че в тази част от античния град няма какво да бъде разкрито и експонирано така, че да оправдае сериозния разход на средства. Критични бяха и архитекти, които смятаха, че така се отнема твърде много пространство и всъщност Пловдив губи централния си площад.  Така или иначе проектът бе реализиран и в края на 2019 г. като за закриването на Европейска столица на културата градът ни най-сетне спря да се мъчи и придвижва в центъра като през военна зона.

ФОРУМ СЕВЕР И ОДЕОНЪТ:

Одеонът на античния Филипопол бе открит през 1988 г. от Мая Мартинова-Кютова. През 2002 г. бе реставриран със средства от фондация „Левентис”, но остана изолиран от централния площад, защото северната част на Форума бе затворена като връзка с Главната. С красивите си скене, орхестра и кавея мястото тепърва ще се развива като пространство за културни събития.  Форум Север премина през редица перипетии, свързани със спорове за собственост, дела и компенсации.

В крайна сметка най-представителната част от древния площад на Филипопол от края на 2022 г. официално стана достъпна за посетители. Макар и на малка площ археологическият обект е изключително интересен, тъй като тук са били най-представителните сгради - библиотеката, градската базилика, която е имала административни функции, магазини. В тази част са намерени и едни от най-интересните надписи - императорско писмо, фиш за гладиаторски битки. В обекта всички намерени археологически находки са експорнирани линейно и създават усещане за една своебразна открита библиотека, която разказва историята на древния град.

През археологическия обект бе развита и връзка с Епископската базилика през подлеза на ул. „Гладстон”.


ФОРУМИ ИЗТОК И ЮГ – БЪДЕЩОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО:

Форумите Изток и Юг ще бъдат реставрирани и социализирани като част от цялостния Форум на Филипопол с вече изградените Форуми Запад и Север и като и е естествено продължение на парковата среда на Градската градина.

Проектът е разработен в три посоки – консервационно-реставрационни работи и експониране на Античния форум, обновяване на съществуващата градска инфраструктура и социализация, информационно обслужване и добавена реалност.

При консервационно-реставрационните работи ще бъдат експонирани  Източният и Южен вход към Форума, югоизточният ъгъл на колонадата на античния площад,  магазините, покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни сгради. Елементите, които не се ползват във възстановките и реконструкцията ще се експонират в зоните при тротоарите върху специално изработени платформи.

Обновяването на съществуващата инфраструктура включва изграждането на нов подход от запад за връзка на пл. „Централен” с археологичния обект. Така се получават три подхода към Форума от север, юг и запад. На всеки един вход ще се направи повдигане във височина на античните елементи, които ще се издигнат над котата на площада. Това се прави с цел да се намали визуално усещането за „дупка“ както наричат пловдивчани в момента Форума. От запад се експонира южната жилищна сграда, от север Източния вход, а от юг е югоизточния ъгъл на античния площад.

Подходът от запад е стълба с конструкция от габиони като във Форум Север. Монтират се театрални пейки от запад, като естествено продължение на площада и приемственост с формообразуването на Форум Запад. Под подлеза на „Гладстон” ще има павилион с тоалетна и помещение за градински инвентар.

Съществуваща връзка от бул. „Цар Борис III“ се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи, и се коригира рампата за достъпна среда в най-северния участък. Конструкцията на всички промени се изпълнява от габиони и няма намеса в паметника. В югоизточния подлез се пренареждат съществуващите стълби с гранитни плочи, монтира се иноксов парапет, настила се нова подова облицовка от гранит и се изпълнява нова рампа за достъпна среда.

През три магазина ще се монтират пасарелки от неръждаема стомана и иноксов парапет за наблюдение или преход.  В зоните на античните тротоари има пейки. Пред 3D мапинга, който ще върви на фасадата на пощата, ще бъде оформен кът за сядане и наблюдение. Ще се монтира фоново и художествено осветление за постоянен достъп до Форума.

Обектът ще има двуезични инфо табели на трите подхода, както и към отделните обекти вътре.  Ще се създадат реални перспективни възстановки върху стъклени пана.