С проект в ЮНЕСКО: Пловдив изготвя план за управление на Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол

  • от Мария Луцова
  • 13:22, 28.02.2022

Пловдив кандидатства с проект на стойност близо 25 хиляди долара  пред Националната комисия на ЮНЕСКО в България със серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия”. Основните задачи са организиране и провеждане на семинар с уъркшоп за обучение и изграждане на капацитет по отношение на темите, свързани с устойчивото управление. Най-важната цел обаче е да се почерпи международен опит в изготвянето на Планове за управление на обекта, който е част от индикативната листа за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Проектът ще бъде реализиран от Община Пловдив със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив” и с подкрепата на Министерството на културата.

В рамките на проекта в Пловдив ще бъде организиран шестдневен международен семинар – едновременно присъствено и онлайн, с уъркшоп за придобиване на необходимите компетенции за управление на археологически очекти с мозаечно наследство, в това число и обучение за изготвяне на планове за управление, които са един от признатите от ЮНЕСКО инструменти за планиране на устойчиво управление.

70 ще са участниците – онлайн и присъствено. Лектори ще бъдат експерти от България, Югоизточна Европа и Северна Африка. С цел създаване на кадри за работа в обучението ще бъдат включени студенти, следващи магистърски програми, свързани с управлението на културното наследство. По този начин ще се стимулира междукултурният обмен.

Периодът на организация е от септември 2022 до август 2023 г. Периодът за провеждането е септември или октомври 2023 г.

Проектът вече е одобрен на първи етап и от общината са го подали детайлно разписан.