С панихиди и възпоменателни събития почитаме безсмъртието на Левски

  • от PlovdivTime
  • 10:22, 18.02.2022

С панихиди и възпоменателни събития редица общини в Пловдивска област ще почетат 149 години от гибелта на Васил Левски. На много места честванията започват още от днес, а в родния град на Апостола Карлово – от понеделник.

Пловдив

На 19 февруари 2022 г, събота, от 11.00 часа в Пловдив, пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, ще бъде почетена 149-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.  

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм „Св. Св. Петър и Павел“, каквато е традицията от години в този ден. Организатори на панихидата са Петко Георгиев - родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“.

Слово пред паметника ще произнесе Живка Аджеларова. Тя е член на Сдружение „Писалка и перо” и на Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив. 

Водещ на възпоменателното честване ще е Петър Тосков – актьор от Драматичен театър Пловдив.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”. 

Карлово

В Карлово събитията за годишнината от обесването на Левски започнаха още на 14 февруари и ще продължат до 19-и. Програмата в петте дни включва изложби, литературни конкурси и спектакли, посветени на Апостола.

Най-тържествената част ще е утре. Тогава програмата започва в 9 ч. с Архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола в храм „Св. Богородица”.

В 11 ч. на площад „Васил Левски” ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение с поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

Следва шествие до родната къща на Апостола.

В Национален музей „Васил Левски” ще бъдат връчени наградите на комитет „Васил Левски”. А от 14 ч. започва футболна среща между ОФК „Левски” Карлово  и ФК „Асеновец” Асеновград.

Сопот

Община Сопот също ще отбележи 149 години от гибелта на Васил Левски.

Церемонията по отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя ще се състои днес от 10:30 часа пред бюст-паметника на Апостола зад Читалището.

„Призоваваме всички граждани да спазват стриктно въведените в страната противоепидемични мерки”, казват от Общината.

Асеновград

Днес асеновградчани ще се преклонят пред делото на Апостола на свободата, полагайки венци и цветя пред паметника му, издигнат в града. Началният час е 12:00 ч.

Възпоменателен митинг –поклонение в памет на Апостола на свободата Васил Левски. Слово ще изнесе доц. д-р Тодор Чобанов – историк и археолог. С участието на Представителния духов оркестър на ВВС Пловдив.

Традиционният поход-поклонение до Мулдавски манастир „Света Петка“ край Асеновград, в памет на Васил Левски, ще се проведе утре. Програмата ще започне точно в 12:00 ч. Поклонението ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Васил Левски.

Годишнината от обесването на Дякона ще се проведе в съкратен вариант, с цел спазване на въведените противоепидемични мерки.

Куклен 

В Куклен възпоменанието ще започне днес в 11.00 часа пред сградата на НЧ “Никола Вапцаров- 1909“.

Ще участват ученици от СУ „Отец Паисий“ със стихотворения, посветени на Апостола, и с изпълнения на фанфарния оркестър при училището. Децата от ДГ “Приятели“ и вокална школа “Музичко” ще се включат с песни и стихове.

На поклонението с минута мълчание ще бъде почетена паметта на Дякона, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение.