С аромат на греяно вино и джинджифилови сладки: Майстори канят на Коледен панаир на занаятите

  • от Мария Луцова
  • 12:31, 23.11.2023

Регионална занаятчийска камара на Пловдив ще организира за първи път Коледен панаир на занаятите на ул. "Стръмна" в Стария град. Ателиетата на майсторите ще бъдат отворени от 11 до 19 часа и всеки, който пожелае, може да опита със собствените си ръце да изработи нещо под ръководството им. 

На улицата на занаятите ще ухае на греяно вино и джинджифилови сладки, ще звучат коледни песни, а къщите ще светят празнично украсени, за да бъде още по-весело и интересно на гостите. 

"Пристъпихме към тази идея плахо, защото я реализираме само със собствени усилия. Когато я предложихме на членовете на Камарата, всички реагираха положително и това ни  накара да запретнем ръкави", каза председателят на РЗК Тони Симидчиева. 

Посетителите ще могат да се включат в забавно състезание "Опознай Улицата на занаятите". При посещението на ателиетата на всеки майстор, те ще получават печат. Онези, които съберат всички печати, ще могат да се включат в томболата. Наградите ще са предметни плюс възможност за безплатен урок при някой от майсторите от РЗК. 

"Участието в ателиетата ще става с предварително записване, за да могат всички да се докоснат в максимална степен до майсторлъка на занаятчиите. А те ще ни покажат тайните на плъстенето, изработването на кукли, дърворезба, бижутерия, икони, тъкачество, рисувано стъкло, керамика, грънчарство, тюфекчийство, шиене на народни костюми, стъклонадуване. Занаятчиите ще водят и беседи, ще разказват за това, което правят", допълни Симидчиева. 

Улицата на занаятите посреща посетители от 2017 г. Тя е разположена на мястото на някогашна чаршия. Три къщи на ул. "Стръмна" са преобразени в работилници и ателиета, където майсторите демонстрират наживо пред гостите си различни занаяти.

Kоментари

коментар
Коце пъпката
23:09, 23.11.2023
Отговор

Тя по добре да каже защо в къщата на Стръмна 1 живее бездомник, а може би, и в другите къщи дадени за стопанисване на РЗК-Пловдив е така

коментар
Занаятчия
22:56, 23.11.2023
Отговор

Най-дъртата занаятчияка- Симидчиева ще каже кога

коментар
Творец
18:26, 23.11.2023
Отговор

Да бяхте написали на коя, !или кои дати ще е мероприятието