Ромите у нас празнуват Банго Василий

  • от PlovdivTime
  • 18:04, 13.01.2024

Ромите в България празнуват от днес Банго Василий, припомнят от Сдружение „Ромска академия за култура и образование" - Сливен. Празникът започва на 13 януари, аналог на християнската Бъдни вечер.

От Сдружението ежегодно организират събития, свързани с Ромската нова година, като кулинарни изложби, концерти и др. Предстои да излезе от печат книгата "Панорама на ромската култура", представяща изтъкнати ромски творци и артисти. В нея има част, посветена на празника Банго Василий, на който се отдава почит към Свети Василий и птиците, според легендата - избавители на ромите.

Традиционната трапеза включва птица, обикновено петел, зелеви сарми, баница с късмети и др. До полунощ къщата е затворена, за да не избяга късмета, а в 12:00 часа започва сурвакане за здраве и берекет. През деня на 14 януари, както и на 15-и се празнува, посещават се близки и приятели, като си честитят с "Бахтало Василий!"

Сурвакари от Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков" в Сливен на 12 януари влязоха в Министерството на труда и социалната политика по случай ромската Нова година и пресъздадоха обичаите, свързани с празника и легендата за Банго Василий. Те отправиха пожелания за здраве, щастие и благоденствие, предава БТА.

В навечерието на Васильовден, по стар стил и ромската Нова година - Банго Васил, учители и ученици от Средно училище "Георги Стойков Раковски" в гр. Котел посетиха посолството на република Полша, където представиха характерния за ромската общност обичай "Василица", съобщиха от учебното заведение.