Родственица на Васил Левски гостува в читалище „Петко Славейков”

  • от PlovdivTime
  • 14:28, 15.02.2023

В навечерието на 150-годишнината от гибелта на Левски, читалище „Петко Р. Славейков – 1908г.” беше домакин на вълнуващо, ярко и запомнящо се събитие с родственичката на Васил Левски Христина Богданова, която се срещна с учениците от 3 „в” клас на ОУ „Душо Хаджидеков” с преподавател г-жа Галя Апостолова.

Христина Богданова е праправнучка на сестрата на Васил Левски, Яна, и е една от 27-мината живи родственици на Апостола. Родом е от София.

„Като дете ме впечатляваха силата и безстрашието му, това, че винаги е помагал на хора в беда. Днес мога да добавя още много негови качества. Неотклонно е следвал своите принципи, вяра и морал. Бил е несломим и дълбоко вярващ – в себе си, в българите, в правото ни да бъдем свободни, в живота.”, разказа Христина Богданова.

Децата слушаха с интерес разказа на г-жа Богданова, задаваха много въпроси около живота на Левски и бяха впечатлени от малката кутийка с част от косите му, отрязани на Великден 1864 година, когато той официално хвърля расото и се впуска в революционното движение.

Третокласниците изпратиха родственицата на Апостола с погача и цветя и пожелаха нова среща с нея.