Родственик на Васил Левски разказва непознати факти за него

  • от Илиян Велков
  • 15:09, 19.02.2023

В деня, в който отбелязваме 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, ви срещаме с негов родственик. Стефан Караиванов е правнук на първия братовчед на Апостола и негов най-близък съратник - Васил Караиванов.

„Това е един много тъжен ден за цялата история и за всички българи, но е и ден, който помага на България да се освободи със саможертвата на Левски“, казва Стефан Караиванов.

Неговото послание към сънародниците си гласи: „Нека обичаме България, както той я е обичал и да работим за нея така, както го е правил той.“ Родственикът на Левски е решил да изнесе непознати факти около националния ни герой.

Те са представени в книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Тя е написана от д-р Петър Караиванов, който е син на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов и е уникална сама по себе си, тъй като е създадена по спомените на човек, реално участвал във всички събития. Тя е подготвяна повече от 50 години и претендира да бъде максимално достоверна.

Васил Караиванов – касиер на местния революционен комитет и първи братовчед на Васил Левски, е бил видна фигура в Карлово. Освен родственик, той е бил един от най-близките хора на Апостола. Именно той разказва всичко на своя син Петър Константинов, който решава да събере спомените на баща си в книга. За първи път тя излиза през 1987 година, но дълго време е дълбоко забравена. През 2013 г. Стефан Караиванов решава да я преиздаде и оттогава досега тя излиза всяка година. Паралелно с това се публикуват и допълнителни издания, най-често за деца.

„Да си част от рода на Левски е не само късмет, но и голяма отговорност. Всеки се старае да не лежи само на някакви лаври, а да продължава напред и да създава нещо, което да остава за бъдещите поколения“, сподели Караиванов.

Той сподели, че неговата цел е да опровергае десетките безумни неистини, свързани с живота и делото на Васил Левски и да разкаже нови и непознати досега интересни истории.