Родолюбци от Пловдив реконструират Хаджи Димитър 3D фигура на на войводата

  • от PlovdivTime
  • 10:46, 04.04.2021
Сдружение "Хайдути"-Пловдив тази година ще направи 3D модел на един от великите българи, останали завинаги в нашата история - Хаджи Димитър. Фигурата и лицето на големия борец за свобода ще бъдат възстановени от Калоян Василев, който миналата година изработи 3D лицето на друг голям българин - Ильо Войвода. 
 
Идеята е фигурата на войводата да бъде дарена на гражданите и на къщата музей в Сливен на 26 октомври 2021г., когато е празникът на града.
Иван Тонев - Гърбача се е заел със задачата да изработи носията на прочутият четник, по технология по която са работили преди 150 години,  а майстор Михаил Борчаков ще възстанови всички кожени вещи на войводата. Те ще ползват потрета му, за да се доближат максимално до оригинала. 
От Историческия музей в Сливен ще предоставят автентичните оръжия на Хаджи Димитър - капсулна пушка, ятаган и чифт пищови. 
 
Съвременните "хайдути" вече са избрали и следващият революционер, чиято фигура и облекло ще бъдат изработени и това е Стефан Караджа. 
 
Миналата година родолюбците дариха носията на Ильо Войвода на музея в родния му град Кюстендил. 
Целта е посетителите в музеите, и най- вече децата да усетят истинския дух на епохата, в която са живели тези велики българи, казват от сдружението.