Рицари и зрелищни дуели в парк Лаута върнаха пловдивчани в Средновековието

  • от PlovdivTime
  • 13:59, 28.05.2022

Парк Лаута се превърна в музей на открито със средновековните лагери и занаятчийски работилници на фестивала “Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”. В ранните часове на съботния ден армии от различни епохи в историята на града стартираха демонстрации на зрелищни битки, като мериха сили и в стрелбата с лък.

„Много се радвам, че вече традиционно в парк Лаута имаме възможност да се наслаждаваме на зрелищни спектакли. Предаването на историята е нещо много важно и аз се радвам, че при вас няма зла мисъл. Не само сега , а и в годините назад сме били свидетели на изопачаването, изменянето на историческите факти. При вас наистина се получава така ,че ние да ви се възхищаваме и при вас е много по-истинско. Благодаря Ви за това, че идвате тук и пожелавам много успехи на фестивала и последователи след това.” С тези думи и меч в ръка, кметът на район „Тракия” Костадин Димитров даде официалния старт на фестивала.

След първата постановка пред зрителите, която беше с участието на коне, се премина към награждаване на деца от различни училища в страната участвали в националния конкурс за детска рисунка „рицарят в мен”. От името на организаторите Рангел Матански награди младите таланти. След това зрелищните спектакли продължиха да изумяват публиката.

Предстои посетителите да преживеят хилядолетната история на Пловдив, с култура, бит и традиции. Те ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. В двата дни ще бъдат показани древни занаяти.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен” се провежда за пореден път в парк „Лаута” и е част от Културния календар на Община Пловдив. В него има участници от цялата страна, Румъния и Украйна.

Лагерите са отворени за посетители от 10 до 18 часа в събота и от 10 до 14 часа – в неделя. Входът за всички събития на Римския стадион и в парк „Лаута” е свободен.