Римската баня от 1-2 в. на ул. “Отец Паисий“ 13 е фантастично реставрирана и експонирана (Фотография)

  • от Мария Луцова
  • 13:04, 26.07.2022

Римската баня от 1-2 век, която археологът Мая Мартинова-Кютова разкри при разкопки през 2016 г. на ул. „Отец Паисий” 13, вече е достъпна за посетители. Тя е впечатляваща и много добре запазена, реставрирана, консервирана и експонирана и е истинско удоволствие за ценителите да я разгледат.

Още през 2016 г. стана ясно, че това е една от топ находките на пловдивските археолози, още повече че бе разкрита в една сравнително слабо проучена зона заради наличието на множество частни сгради. Разкриването на банята обаче доказа, че зоната е ансителна с археологически паметници.

Днес Римската баня е прекрасно експонирана в бутиковия хотел, издигнат на ул. „Отец Паисий” 13.

Откривател на обекта е Мая Мартинова-Кютова, а реставратор – Никола Стоянов. Най-вълнуващото е, че посетителите могат да видят не само представителната част на банята – басеина за посетители и стените, но и хипокаустната инсталация, чрез която са загрявани помещението и водата. Банята е разположена  източно от Стадиона в посока към Таксим тепе.

„Хипотезата е, че вероятно е използвана точно от гладиаторите преди да излязат на стадиона”, разказа собственичката на сградата г-жа Бабекова.

Идеята е в помещението с археология да се провеждат камерни културни събития.