Реставрират Жълтото училище за 305 дни

  • от Добринка Димова
  • 13:45, 07.10.2020

305 дни ще отнеме ремонтът и реставрацията на Жълтото училище в Стария град.  Дейностите стартираха след години усилия на ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев", община Пловдив и правителството да осъществят ремонта на паметника на културата от национално значение. Знаковото училище, в което преди Освобождението са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др., е част от сградния фонд на академията.

Ремонтът ще струва 1 млн. и 549 хил. лева. 1 млн. и 100 хил. лв. са отпуснати с решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив, 200 000 лева – от Министерство на образованието и науката. Част от сумата бе събрана чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на висшето училище Теодосий Спасов, Васко Василев и др. Сградата ще бъде възстановена в автентичния си вид и ще отговори на всички правила на НИНКН, община Пловдив и службата по пожаробезопасност.

„Очакваме, ако всичко е наред, да се нанесем през новата учебна година”, съобщи днес ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Училището е на три етажа, всеки от по 414 кв. м. На първия етаж вдясно ще има заведение, а вляво ще е изложбената зала, в която студентите от специалност „Изобразително изкуство” ще излагат творбите си. Ще бъде възстановена и дървената стълба, водеща до третия етаж, която ще бъде импрегнирана и ще отговаря на изискванията за пожаробезопасност. На втория и третия етаж ще се изградят по две големи зали от западната страна и една от източната, както и по четири по-малки зали от по 40 кв. м.

„Нашият слоган е „Обединени в различието”. И тази сграда ще обедини всички наши студенти с техните различни таланти. Художниците ще имат две ателиета. В изложбената зала ще звучи и камерна музика. Оркестърът и хорът ще заемат двете големи зали. Академичният китарен състав и Академичният оперен театър ще имат свое място”, разказа проф. Новак. В бъдеще се предвижда в Жълтото училище да бъдат отделени и хореографска и компютърна зала.

Училището е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. В последните години сградата бе в окаяно състояние. През октомври 2017-а, след 6 години ходене по мъките, ръководството на АМТИИ сключи договор с фирмата строител "Андезит" ООД, спечелила обществената поръчка, която да започне ремонт. На 2 ноември бе подписан протокол за откриване на строителната площадка. Месец по-късно - 7 декември, обаче строителството бе спряно от фирмата за строителен контрол, защото не е достигната здрава основа за фондиране на единични фундаменти. По препоръка на  фирмата за строителен надзор се наложи преработване на проекта в частите „Архитектура” и „Строителни конструкции”.

През февруари 2019 г. Министерство на културата със становище на НИНКН съгласува тези промени. Два месеца по-късно бе получено съгласуване и на службата по пожаробезопасност. На 23 май 2019 г. строителният контрол даде мнение относно преработване на частта от проекта, която касае безопасност и здраве и препоръча среща на ръководството на АМТИИ с Камарата на архитектите и инженерите в Пловдив, представителите на Община Пловдив, Министерство на културата, фирмата строител и специалисти от цялата област. В резултат на тази среща бе препоръчано да бъде направена нова корекция. Академията се съобрази  с това становище и доработката бе направена.

На 20 януари тази година тя е съгласувана с НИНКН, а след това – и със службата по пожаробезопасност. На 1 юни документите са внесени в общината за разглеждане и даване разрешение за строеж, а на 23 юни влиза в сила заповедта за разрешение за строеж. През август е подписано и допълнителното споразумение с фирмата строител за продължаване на ремонтните дейности и на 8 септември строителните дейности са възстановени.

„През цялото време сме работили с Министерство на културата, изключително благодарни сме им за съдействието”, посочи проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Помощник ректорът Константин Мечев обясни, че сградата има тежки конструктивни проблеми. „В резултат на дейностите, които ще се предприемат, ще се запази уникалността й, свързана с нейната динамична конструкция. Също така ще се извърши торкретиране - укрепване на старата каменна стена. Тя ще бъде запечатана със специален разтвор и по този начин ще изпълнява ролята на бетон. Ще се подсили вътрешната конструкция и сградата ще отговаря на всички изисквания за земетръсоустойчивост”, обясни Мечев. Тази техника по укрепване ще реши големия проблем на първоначалния проект от 2011 г., свързан с невъзможността за фондиране. Строителите ще запазят и старата метална конструкция, която ще бъде облечена с гипсокартон и ще бъде защитена от опасността да бъде компрометирана от пожар. И всичко това оскъпява значително проекта.  

И проф. Новак, и Константин Мечев подчертаха, че са държали всички препоръки да бъдат спазени, за да се гарантира безопасността на студентите. В момента във висшето училище се обучават приблизително 750 човека. Сред тях има студенти от Северна Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Молдова, Финландия, САЩ, Италия, Япония, Швейцария, Китай. Вчера е минала и проверката от Комисията по акредитация. „От реакцията на комисията, от отговорите, които получиха на въпросите си, се надявам да ни дадат най-високата оценка”, посочи ректорът на АМТИИ. Оценката ще бъде ясна след 40 дни.