Реставрират паното на Георги Божилов, Йоан Левиев и Христо Стефанов в Библиотеката

  • от PlovdivTime
  • 14:47, 19.08.2020

Стенописното пано във фоайе „Изкуство” на втория етаж на Народна библиотека Б „Иван Вазов“ ще бъде реставрирано. То е създадено в периода 1973 – 1974 г. и е представено пред обществеността при откриването на библиотеката. Изградено е по мотиви от произведения на Иван Вазов от трима велики български художници. Георги Божилов – Слона е творил върху повестта „Чичовци“, Йоан Левиев – върху романа „Под игото“ и комедията „Службогонци“, и Христо Стефанов – върху „Епопея на забравените“. Техниката е мокро фреско. 

Водена от идеята да запази в добро качество и за бъдещите поколения тази изключителна монументална творба, библиотеката предприема реставрацията преди времето да нанесе сериозен отпечатък и вреда. 

Моментното състояние  на паното се оценява от специалисти като добро общо състояние. Проблемите, които са установени, са общо замърсяване на живописния слой от прах, изолирани случаи на нарушения и загуба от него в резултат на вторично угасяне на негасената вар в състава на мазилковия слой. В  долния регистър има механични повреди поради достъпност и побеляване. 

Предвижда се реставрационната намеса да е в цялостно почистване на живописната повърхност, укрепването й с реставрационни полимерни материали, отстраняване на нарушените части, полагане на китове и живописна реинтеграция – ретуш върху тях, както и върху механични нарушавания на паното. 

Реставрацията се извършва от художник реставратор Евгени Генчев.

„Екипът на Народна библиотека „Иван Вазов“ вярва, че чрез предприетите своевременно мерки това значимо произведение на монументалната живопис ще бъде качествено реставрирано и консервирано и ще осигури добро бъдеще за живописния слой, което  ще гарантира очарованието на поколенията при срещата им с творбата на големите  Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев и Христо Стефанов”, казват от най-голямото пловдивско книгохранилище.