Решават бъдещето на кино “Космос“

  • от PlovdivTime
  • 19:59, 19.05.2020

В началото на следващия месец Община Пловдив организира работна среща за бъдещето на емблематичното кино „Космос“. За това се разбраха кметът Здравко Димитров и арх. Тодор Абаджиев, който твърди, че е собственик на авторските права за сградата, проектирана през миналия век от арх. Шинков.

На срещата ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително архитекти и авторски колективи, работили през годините по актуализиране на проекта на киното.

Припомняме, че в бюджета на Община Пловдив има 150 000 лева за техническия проект на сградата. Не е ясно обаче дали той ще бъде възложен на победителят в архитектурния конкурс, който бе организирала градска  управа.

Най-високо оценен бе идейният проект  на „Тектоника-Б“ ООД. Работата на пловдивските архитекти бе оценена с 94.05 точки.

Целта на конкурса, обявен от Община Пловдив, е да се предложат решения за съживяването на знаковата сграда на ул. „Гладстон“ като многофункционално пространство за събития, но и да се даде нова визия на площада отпред.