Етнографският музей в Пловдив показва фотоизложба на носии от различни региони на България

  • от PlovdivTime
  • 18:50, 29.08.2021

РЕМ – Пловдив представя фотографска изложба „Живо наследство“  с традиционни носии от различни региони на България. Тя е реализирана съвместно с Фондация „Живите български корени“ и с любезното съдействие на ЕКОНТ ООД. Тя представя на големи фотоси една прекрасна сбирка от традиционни носии от различни региони на България. По-голямата част от тях са изработени преди повече от век и могат да се видят само в музея.

Освен ежедневното си предназначение, българският традиционен костюм има и социокултурна роля, която се усеща и разпознава във всяка носия, без значение от нейната териториална принадлежност. Облеклото отразява усета за красота, цветова хармония и симетрия, а от друга страна, разкрива и познаването в детайли на природните дадености.

За богатството и културното многообразие на костюма, освен принадлежността към конкретен етнос или етнографска група, определяща роля са имали пола, възрастта, семейното положение, поминъка, вярата, традициите. Това многообразие може да се види в кое да е село или паланка, а може да бъде открито и във всеки елемент на облеклото.

Всяка носия разказва своята история…

Изложбата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“. Mоже да я разгледате в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив от 1 до 30 септември 2021 г.