След дарение: Историческият музей показва реконструкции на носията и лика на Хаджи Димитър

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 11.05.2022

Интересно дарение – реконструирана носия на Хаджи Димитър, ще получи в Европейската нощ на музеите, ще покаже пред публика по повод Европейската нощ на музеите Историческият музей. Тя ще бъде изложена в експозиция „Българско Възраждане”.

Дарението е на сдружение „Хайдути”. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец. Дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан.

„Коленете на потурите имат орнаменти от гайтан, както и богата украса около джоба и глезените. Чепкенът е къса връхна дреха, на която ръкавите са свободни, стоейки като криле отзад и давайки героичен вид на нашите хайдути. Всичко шия на ръка, не използвам шевна машина", разказа Гърбача. Преди 2 години Сдружение "Хайдути", дариха на музея в Кюстендил хайдушката носия на дядо Ильо войвода, също скроена и ушита на ръка от майстора терзия.

Главата на манекена, на който ще бъде представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което впоследствие ще стане част от постоянната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.