Разказват историята на ценен фрагмент от изображението “Успение Богородично“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:30, 13.06.2022

Историята на стенописен фрагмент на тема "Успение Богородично", част от колекцията на галерия "Джуркови", ще бъде разказана на 16. юни от 18.30 ч. в артсалона в Стария град.

В него виждаме частицата наследство от възрожденска църква - само парче от цялата картина, но и прозорец към историята на българското и източноправославното изкуство. Успение Богородично е един от най-големите християнски празници и който Българската църква отбелязва на 15 август. Той е и един от най-често изобразяваните от художниците – от Средновековието, до днешни дни.

"В запазения фрагмент, експониран в галерия „Джуркови“, лесно разпознаваме Исус Христос и малката фигурка в ръцете му, която изобразява душата на Богородица. В предстоящата лекция ще разгледаме и останалите участници – тези, които са обградили Христос; останалите, които виждаме сякаш да летят в малки облачета. Кои са те и как са изобразени тук, а и в останали подобни изображения? Ще си поговорим какво е имало в липсващите части от сцената – тялото на Богородица, останалите апостоли и приближени на Богородица, или пък любопитният често поставян под Богородица мъж с отрязани ръце. Ще разгледаме и как са изглеждали тези изображения през вековете, къде в храмовото пространство се разполага тази сцена и какви са текстовите източници за нея", казват домакините на събитието.

Разказът за артефакта е на Теодор Караколев - историк на изкуството, който занимава се основно с изкуство и архитектура от първата половина на XX век, но има интерес и към произведенията на православното християнско изкуство. Работи също като журналист по теми, свързани с история и култура.

Събитието е част от инициативата “Малки срещи с голямото изкуство”.