Разходка с лодка в Градската градина

  • от PlovdivTime
  • 18:52, 03.11.2016

Пловдив е отгледал плеяда световни, европейски и олимпийски шампиони по гребане. Както се вижда, успехите не идват на празно място. От най-дълбоката древност жителите на града под тепетата са се занимавали с гребни спортове по поречието на Марица.

На тази снимка се вижда, че гребането с лодки в езерото на Цар Симеоновата градина е било любимо градско развлечение и в началото на миналия век. Изкуствената водна площ е създадена специално за Първото българско промишлено-земеделско изложение през 1892 г., което се провежда в сегашната градина.

На първия голям панаир е пуснато да плава увеселително корабче. По-късно обаче езерото е занемарено – превръща се в пълно с комари блато. Едва през 1925 г. общината взема мерки – назначава Георги Николов за управител на градината и той връща нейния райски облик.

Фотографията на семейните разходки с лодки е направена някъде в този период. Днес на същото място пеят фонтани, а Пловдивската община е дала дума да възстанови доколкото е възможно езерото в автентичен вид.