Птиците от Епископската базилика на Филипопол оживяват в игра

  • от Мария Луцова
  • 09:52, 27.02.2024

Детската писателка и пръв приятел на животните Елена Павлова ще гостува на Голямата базилика играта "100 птици", която разработват с Милена Радева, и да подари 50 комплекта от нея до изчерпването на количеството на най-любопитните посетители.Събитието е на 3 март от 11 и 12 ч. 

Играта е вдъхновена от уникалните мозайки на пернати в базиликата и цели да популяризира сред подрастващите богатото ни културно наследство, като го представи по достъпен и забавен начин. Тя се състои от 52 карти с въпроси и отговори, игрално табло, 4 цветни пула, инструкции и кратка информация за изобразените птици, сгушени в семпла и удобна за път кутия. 

Проектът "100 птици" се реализира от Съюза на българските организатори с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив". 

"За нас  това е една много различна инициатива, защото се вписва в по-широк образователен контекст. Освен че акцентира върху културното наследство, с нея се надяваме да насочим вниманието и към често пренебрегвани теми като ключовата роля на птиците за здравето на екосистемата, както и към значимостта на изящното изкуство на мозайката — все аспекти от живота ни, за чието опазване ще поемат щафетата именно подрастващите", казва Милена Радева, основател на Съюза на българските илюстратори.

 Представянето на играта "100 птици" ще бъде придружено от изложба от единадесет образователни табла с допълнителна информация за част от пернатите артефакти в Голямата базилика, която може да бъде посетена всеки ден от седмицата между 9 – 18 ч. Входът е 12 лв. за възрастни и 5 лв. за ученици.