Прогноза: 80 000 лв. за възстановяването на Пампоровата къща след пожара

  • от Мария Луцова
  • 09:50, 24.01.2024

Прогнозните 80 000 лева са необходими за възстановяването на щетите от пожара в Пампоровата къща в Стария град. Такива са предварителните разчети на Строителната дирекция на Общината. Именно тази структура ще бъде ангажирана да обследва сградата и да изготви количествено-стойностната сметка за възстановяването на къщата. Сградата се ползва за гримьорна на гостуващите артисти в театъра и е изключително важно да функционира за предстоящия летен сезон.

Кметът Костадин Димитров гарантира, че ще се направи всичко възможно да се заложат средствата за ремонт в бюджета на града, за да не се компрометират събитията на Античния театър.

Припомняме, че има два проекта за реставрация на Пампоровата къща в Стария град и това ще облекчи процедурата, ако се пристъпи към мащабен ремонт. Първият е изготвен от екипа на "Старинен Пловдив" преди къщата да бъде реституирана, а вторият - от собствениците Евгени Георгиев и Илия Пампоров. Те са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Работната версия за пожара е, че късо съединение в бойлера е причина за възникването на пожара. Тепърва обаче се очаква окончателният протокол, в който ще бъдат описани констатациите на пожарникарите.

„Около 15 квадратни метра от общо около 90 кв. м. площ от  покрива на Пампоровата къща са засегнати от огъня", обяви след инцидента директорът на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева.