Проектът за новата сграда на Етнографския музей е одобрен от НИНКН

  • от Мария Луцова
  • 09:55, 13.12.2022

Проектът за ремонт на новата база на Етнографския музей в Стария град е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство и очаква издаването на строително разрешение. След близо година чакане всички необходими документи вече са налични и одобрени и предстои след Нова година да бъде обявена обществена поръчка.

Средствата за ремонта трябва да дойдат от бюджета на Община Пловдив. Ремонтът е за преустройството на помещенията. Ще бъдат отстранени стените от гипсокартон, ще бъда премахнати и част от множеството тоалетни, които са имали за цел да обслужат сградата във функциите ѝ на хостел. Така ще бъдат отворени сериозни експозиционни пространства за музейната експозиция.

Предвижда се и възстановяването на оригиналното стълбище на сградата и прозорецът, отстранени, за да се превърне приземното пространство във фоайе.

Припомняме, че в началото на миналата година кметът Здравко Димитров със заповед предостави за безвъзмездно ползване сградата на ул. „Съборна” 20 на Етнграфския музей.  

Къщата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение. Тя е с обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. Идеята на екипа на Етнографския музей е на втория етаж да бъде експонирана колекцията от ютии, дарени от художника Димитър Добрев. На първото ниво ще бъде отворен музейно-образователен център.

Къщата на ул. „Съборна” 20 беше реставрирана от софийската фирма "ПТГ Пингуин травел груп " през 2016 г. После там отвори врати хостел, който не просъществува дълго. Договорът за концесия бе прекратен с решение на Общинския съвет.

С отварянето на новата база на Етнографския музей ще се даде възможност на специалистите там да разгърнат дейността си, защото от години на дневен ред стои проблемът с липсата на експозиционни площи за богатата колекция.

ИСТОРИЯ:

Етнографският музей е основан през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – недвижима културна ценност от национално значение. През 1938 г. по инициатива на кмета на Пловдив Божидар Здравков е поставено второто начало на съвременния музей: най-представителната къща на възрожденския Пловдив – Куюмджиевата, е определена за Общинска къща-музей. На 14 октомври 1943 г. новият дом на музея е отворен за посещения. През 1949 г. Общинската къща-музей е преименувана в Народен етнографски музей. През 1952 г. е открита първата постоянна експозиция, а през 1962 г. – втората, която се обновява периодично. Последната промяна е от миналата 2020 г.