Проектът за Небет тепе чака подписа на министъра на културата

  • от Мария Луцова
  • 10:19, 06.04.2022

Проектът за реставрацията, консервацията и социализацията на Небет тепе вече от месец е в Министерство на културата и се очаква само подписът на министър Атанас Атанасов.

„Експертите ни констатираха, че проектантите са отстранили забележките, с които върнахме проекта”, каза директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров.  

Така документацията вече е на финалната права, за да се пристъпи към започването на реална дейност по реализацията на мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол“ на стойност близо 9 млн. лв., който обхваща реставрацията, консервацията и социализацията на емблематичните археологически паметници Небет тепе и Източната порта.

Припомняме, че още в началото на ноември 2021 г. PlovdivTime написа, че сериозни пропуски в документацията ще станат причина НИНКН да не съгласува проекта в частта за Небет тепе. В края на януари 2022 г. информацията ни се потвърди и от Община Пловдив. Проектът бе върнат и в рамките на по-малко от месец забележките бяха отстранени.

Сега остава само подписът на министър Атанасов. Той обаче има правомощия да потърси и становище и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности преди да парафира документите. Това обаче едва ли ще се случи при положение, че НИНКН е одобрил проекта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Община Пловдив внесе коригирания проект за Небет тепе в НИНКНЩе бъде изпратена и молба за навременно разглеждане на документите

Отстраняват забележките по проекта за Небет тепе за 15 дниОбщината инициира среща между всички страни

Заради големи пропуски: Националният институт за недвижимо културно наследство върна проекта за Небет тепеПредписанията касаят както експонирането на самия археологически обект, така и инфраструктурата

Заради проблеми с документацията: Връщат проекта за Небет тепе?Липсва името на наблюдаващ археолог, не е съгласуван с проучвателите, работили последно в проучванията