Продават сграда, в която е експониран източният сектор на Античния стадион на Филипопол

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 05.07.2024

Емблематична сграда в самия център на Пловдив е пусната за публична продан от частен съдебен изпълнител. Зданието, в което се помещава магазинът от световната верига „H&M”, се продава с начална тръжна цена 24 177 927.36 лв. или 12 361 977.96 евро. Това е първи опит да бъде продаден имотът, а цената представлява 80% от данъчната оценка.

Огромната сграда с обща площ от 4513.90 кв.м попада в ръцете на ЧСИ Мариана Кирова, заради дългове на фирмата собственик „СС Пропърти” ООД към австрийската банка Фолксбанк Щайермакс АД. Дружеството е с внесен начален капитал от близо 5,4 млн. лева и се управлява от двама собственици – Карл Полцхолер, който е собственик на 60% от капитала, и Рудолф Лайтнер, който притежава 40%, пише TrafficNews.

Фирмата "СС Пропърти" ООД е основана на 23 юли 2008 г. Седалището на компанията се намира в гр. Пловдив. Оборотът на фирмата за 2021 г. е в размер на 544 000 лв. което е с 11% по-малко от предходната 2020 година (610 000 лв.), а средният годишен ръст е -3%.

Имотът е разположена на шест етажа с разгъната застроена площ от 4513.90 кв.м. и се състои от сутерен, множество търговски обекти и магазини, офиси, изложбена зала, кафене, сервизни помещения, тераси, стълбища и др. Върху имота са наложени възбрани по граждански дела в Грац, Австрия за над 9 млн. лева.

В приземните нива на сградата е експонирана безценна археология - там е източният сектор на Античния стадион на Филипопол. Припомняме, че в края на февруари 2021 г. бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на груповия паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на търговския център бяха отворени за пловдивчани и гости на града. Обектът бе оборудван с фискално устройство и персонал, който да посреща туристите. Той е част от активите на Общинския институт "Старинен Пловдив". Включен е в комбинираните маршрути, които се предлагат на посетителите.

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките - тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол.

Имахме елементи, които трябваше да останат на местата си,имахме елементи, които бяха от стадиона, но разместени в процеса на строителството, имаше липсващи елементи, които бяха изготвени по образец. Експонирахме тухлени зидове, квадрова зидария, керамичния под, резервоара, керамичния водопровод. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи , каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата.

Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кютова.

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града.

Търгът за публичната продан стартира на 13 юли и оферти ще се приемат до 13 август. Евентуалният нов собственик, предложил най-висока цена ще бъде обявен на 14 август.