През смартфона: Търсим съкровища в пловдивските музеи, виртуална реалност съживява артефактите

  • от Мария Луцова
  • 12:44, 05.04.2022

Пловдивските музеи, Градската галерия и Народна библиотека „Иван Вазов” ще влязат във виртуалното пространство чрез специално мобилно приложение, което ще бъде създадено по проект, спечелен от Общината.  „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“  на стойност 781 550 лева ще се финансира по Норвежката програма и ще се реализира в рамките на 20 месеца.

„Няколко  ще са посоките, в които ще се работи –обновяване на пространства, дигитализация, развиване на предприемачески план  за привличане на повече и нови публики, изготвяне на единно приложение, в което ще се включат всички културни институции. То ще е с игрови елементи в среда, където няма игрови контекст.  Например посетителите ще откриват различни артефакти и ще научават подробности за тях, ще отговарят на въпроси, тези артефакти може да са от друг музей или библиотеката. Това ще накара публиката да посети всички музеи, а накрая ще има и награди”, разказа зам.-кметът Пламен Панов по време на представянето на проекта и допълни, че на този етап ще бъдат включени артефакти – движимо културно наследство, но смисълът на проекта е да се надгражда и да бъде включено и движимото културно наследство.

Кметът Здравко Димитров пък отправи благодарността си към всички директори на музеи, на ГХГ, НБ „Иван Вазов” и ОИ „Старинен Пловдив”, че с Общината са обединили усилията си и заедно работят в правилната посока.

„В рамките на проекта ние ще реиновираме зала „Съединение”, където преди пандемията се провеждаха по 140-150 събития годишно. В самия проект се включваме и с четирите си експозиции, за да повишим посещаемостта”, каза директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов благодари за усилията на Община Пловдив и представи участието на институцията в проекта: „Ще климатизираме книгохранилището на музея. Там се съхраняват 30 000 ценни книги, библиотеката е комплектувана в продължение на 130 години. Ще реновираме и подменим осветлението в музея с по-икономично, ще има и ново художествено осветление. Един от експонатите, който ще представим в мобилното приложение, е Панагюрското съкровище. С едно натискане на смартфона посетителите ще могат да чуят автентичен разказ на откривателите на съкровището братя Дейкови, както и ще имат достъп до непоказвани документи. От няколко години музеят ни работи по създаването на високотехнологична лаборатория с международни партньори. Тя ще ни даде възможност да проучим артефакти от мрамор и керамика и да направим възстановки на оригиналния им вид. Оказва се, че статуите от римската епоха в голяма част са били оцветени. Посетителите ще могат да ги видят във виртуалната реалност. И това няма да е някаква художествена измислица, а научно създадена възстановка”.

Директорът на Народната библиотека Димитър Минев разказа, че институцията, която ръководи, ще направи достъпна да публиката внушителният обем дигитализирана литература.

„Във времената, в които живеем,  още по-ясно се вижда колко важно е хората да имат достъп до проверено, истинско съдържание”, каза той.

Със средства от проекта Етнографският музей ще развие своята База 2, новата сграда на ул. „Съборна” 20, предоставена на институцията от общината.

„Предвиждаме там да има експозиция, ще представим дарените от художника Димитър Добрев 1200 ютии. Ще има учебен център, работилници за деца. За мобилното приложение сме предвидили създаването на интерактивна карта на етнографските области. Чрез нея хората ще имат достъп до богата информация – носии, облекло, накити, храна. В две-три зали на музея ще използваме и добавена реалност, за да обогатим преживяването на посетителите”, каза Ангел Янков.

„Радвам се, че Община Пловдив ни събра за този проект. Мисля, че в България няма друго подобно обединение на културни институции, както това се случва тук. Смятам, че тези нови интерактивни елементи ще ни вдигнат в космоса. Ние сме насочили усилията си изцяло в тази посока – ще използваме добавената реалност, за да съживим редки видове животни, защитени видове и най-атрактивните видове, които ще предизвикат „уау” ефект както сред децата, така и сред възрастните”, каза директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

„Старинен Пловдив” също ще включи свои обекти в мобилното приложение. На първо място това са експозициите с картините на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Посетителите ще имат достъп до аудио и текстови файлове, които ще разкажат историите на творбите.

„Ще допълним и разработим добавената и виртуалната реалност, която използваме в други два наши обекта – Епископската базилика и Малката базилика”, описа Елена Кантарева-Дечева.

Градската галерия ще се включи в проекта с две свои колекции – постоянната експозиция, която ще бъде открита след мащабен ремонт на 15 април, и експозиция „Икони”. Там ще бъдат поставени информационни станции.

„Чрез игрови елемент ще образоваме, ще даваме достъп до още и ценна информация. Смятам, че голямата ни задача е да поставим произведенията от колекцията в контекста на българското изкуство. Тоест – ако видите картина на Мърквичка например, през мобилното приложение да видите и други негови творби, които в колекциите на други галерии.  Другата посока, в която ще работим, е да поставим пловдивското изкуство в контекста на европейското. Имаме вече потвърждение от няколко музея в Европа, които ни позволяват да ползваме техни изображения”, разказа и директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков.

Проектът „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места”  ще стартира, след като общината сключи договор с Министерство на културата. Това предстои да се случи до месец. В голямата си част той ще се реализира с ресурса на екипите в музеите и галериите, а в общината ще има двама консултанти, които да подпомагат институциите. Единствено за софтуера и мобилното приложение ще бъде обявена обществена поръчка, след като бъде изготвена документацията с необходимите изисквания. Това ще се случи до 6-7 месеца.