Прерязаха лентата на Епископската базилика на Филипопол (Снимки)

  • от PlovdivTime
  • 11:10, 18.04.2021

 Епископската базилика на Филипопол вече е едно от новите музейни съкровища на Пловдив.

На церемонията плисъсгваха кметът Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа народните представители Дани Каназариева и Иван Тотев и голяма част от политическия елит на Пловдив.

"Днес е много важен и специален ден. Искам да благодаря на фондацията Америка за България, Община Пловдив, Министерството на културата и всички, които направиха това да стане факт. Дълго години беше положен много труд, за да стигнем до този резултат. Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва деня за културните паметници. Заедно ще покажем каква страхотна култура и история има България. Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически позли за Пловдив", заяви американският посланик Херо Мустафа.

За ме не е удоволствие да бъда тук днес на откриването на Базиликата. В продължение на седем години работихме ръка за ръка камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика. Без сътрудничеството с Община Пловдив тези мозайки, които се простират на 2000 кв. км. щяха да останат зад вековната пръст. Участието на Министерството на културата помогна от първите стъпки до неговото завършване. Посолството на САЩ също оказа сериозна подкрепа Базиликата да стане факт. Базиликата е забележителност, която ще остане и за бъдещите поколения. За първи път посетих мястото през 2015-а година и бяха запленена от мястото", заяви президентът на фондацията "Америка за България" Нанси Шилър.

В 11:00ч. кметът на Пловдив Здравко Димитров, посланикът на САЩ Херо Мустафа, президентът на фондацията "Америка за България" Нанси Шилър и председателят на ОП "Старинен Пловдив" Богомил Грозев официално прерязаха лентата и откриха Епископската Базилика на Филипопол. 

След това зам.-директорът на ОП "Старинен Пловдив" и реставратор на мозайките на Базиликата Елена Кантарева проведе тур из Базиликата на Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Иван Тотев.

А в изявление след края на събитието бившият кмет и настоящ депутат Иван Тотев се обърна към наследника си, че е важно да има големи мечти, но и воля да взема трудни решения, за да ги реализира. 

"Благодаря, че в тези трудни моменти партньорите ни от Америка за България ни подкрепяха безрезервно", завърши Тотев.