Прекратиха конкурса за визия на Мемориала в Пловдив, кандидатите не отговарят на изискванията

  • от PlovdivTime
  • 17:59, 03.10.2021

Община Пловдив прекрати конкурса за избор на проект за Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, научи TrafficNews. Проектът трябва да се изпълни в южното подножие на Младежки хълм. 

След месеци забавяне, независимата комисия е заседавала преди две седмици, когато е разгледала визиите на двамата кандидати - Георги Иванов и арх. Красимир Кръстев. Тя е установила, че и двата проекта не отговарят на критериите, заложени в  конкурса. Поради тази причина процедурата е прекратена. Предстои обявяването на нов конкурс, заявиха от Общината.

Георги Иванов, известен още като Жорж Трак, заяви пред наш репортер, че инфлацията и покачването на цените е повлияло на изпълнението на проекта. По негови думи неговият проект надвишава поставения лимит от 350 000 лв.

„Заданието за крайната цена на Монумента беше правено преди повече от три години. Моя проект надмина предвидената цена. Доколкото знам предстои нова процедура по индексиране на сумата за проекта и бюджета“, коментира Иванов.

TrafficNews потърси становището и на архитект Красимир Кръстев. Оказва се, до него не е достигала информация за движението на проекта и решението на независимата комисия.

Към момента е известно още, че процедурата за набиране на средства чрез дарения остава. Сумата тепърва ще се събира, като се предполага, че кампанията ще започне след избиране на визия за Мемориала.