Представят финалния проект за Античния форум на Филипопол - изток и юг

  • от PlovdivTime
  • 12:47, 20.02.2023

Пловдивчани ще могат да се запознаят с работния проект за Античния форум на Филипопол – изток и юг, на 21 февруари от 18 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов”. 

Той ще бъде представен от проектантския екип инж. Петър Рафаилов, арх. Венета Петкова, арх. Койчо Пенчев, арх. Иван Стоянов, инж. Данаил Цолов, ландшафтния арх. Ивайло Мизов, инж. Венцислав Стоянов, както и от реставратора  Аглика Икономова  и археолозите Светла Петрова, доц.д-р Иво Топалилов и д-р Елена Кесякова.

Това е второто публично обсъждане, след като през 2021 г. зам.-кметът Пламен Панов и проектантите представиха идейния му вариант. След това се наложи да бъдат нанесени корекции на базата на препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство.  В началото на декември 2022 г. стана ясно, че НИНКН е съгласувал проекта.  Преди това той имаше положителни становища от всички други инстанции - ВиК, EVN и пожарната.

С реализацията на проекта за реставрация, консервация и социализация на Античен форум на Филипопол - изток и юг, централният площад на Пловдив ще придобие завършен вид.

Според представената преди две години идейна концепция в зоната около Централна поща ще бъдат вдигнати четири колони – една в дорийски стил, две в коринтски и една в йонийски.

Арх. Венета Петкова, реставраторът Аглика Икономова и археологът  Иво Топалилов обявиха основните принципи, които са ги водили при разработката.

„Първата задача при проектирането бе да съхраним богатото наследство, което има Античният форум на Филипопол, втората – да има минимална намеса, като правим анастилоза със съществуващите архитектурни елементи.  Те са in sito и сме ги заснели подробно. Повдигаме елементи само на ключовите места – източните и южните пропилеи (входовете на Античния форум), югоизточния ъгъл на стилобата (основата на колоните) и южната инсула (пространството, където е имало помещения). Останалите точки се реставрират до котата от времето на проучванията през 90-те години. Нямаме повече намеса”, разказа арх. Венета Петкова.

Тя допълни, че на обекта ще има добавена реалност, която ще дава представа на посетителите как е изглеждал форумът чрез 3D възстановки. Това ще стане чрез прозрачни пана, върху които ще бъде изпринтена възстановката и посетителят - като застане на точното място, ще може да как е изглеждало в древността. Ще има и на ниско, и на високо ниво такива възстановки.

Третият принцип, който следват проектантите, е да търсят естествено продължение на парковата среда, която има като Градска градина.

„Да не е само една суха каменна археология, но да има и приятна зелена среда за посетителите. Откъм площада ще бъде отворен вход със стълби, по които да се слиза. А другите два входа ще ги преработим с по-удобни стъпала и по-удобни рампи за достъпна среда”, разказа арх. Петкова и допълни: „Предвидили сме озеленяване на южната и източната инсула. Там където ни липсват архитектурни елементи, но знаем за тях, ги възстановяваме със зелени храсти или елементи, които после ще решим подробно. Там където ни липсват колони на кардото (улица в посока север-юг) и декуманоса (улица с посока изток-запад), поставяме кипариси в саксии без да нарушаваме археологията. Така човек ще усеща пространството на улицата от двете страни на колоните”.

Благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на Античен форум Филипопол - изток и юг ще струва около 6 млн. лв., сочат количествено-стойностните сметки.

 

Каква част от заявеното на първото представяне в крайна сметка ще бъде реализирана, предстои да научим утре.