Предложиха сградата на стария винпром в Пловдив да бъде обявена за недвижима културна ценност

  • от Мария Луцова
  • 14:30, 15.04.2022

Общинските съветници  Веселина Александрова, зам.-кметът Пламен Панов, директорът на Историческия музей и кметът на район „Централен” внесоха в Министерството на културата предложение сградата и винарската изба на ул. „Ген. Данаил Николаев” 75 да бъдат декларирани като национална културна ценност.  Освен това те искат да бъдат определени временни режими за опазване, така че сградата да не бъде съборена, докато тече процедурата.

Зданието на стария винпром е изключително красива, запазена е и 130-годишната винарска изба бяха незащитени.

„Много такива незащитени сгради изгубихме през последните години, затова съм щастлива, че тази е съхранена от собствениците й до днес и днес вече я защитихме със закона. Това се случи бързо с помощта и активното съдействие на зам.-кмета по Култура Пламен Панов, кмета на район „Централен” Георги Стаменов и директора на Регионален исторически музей-Пловдив Стефан Шивачев, които също са сред заявителите”, съобщи Веселина Александрова.

На 6 август 1891 г. многолюдна тълпа се събира под северните склонове на Бунарджика. В този ден поставя началото на дейността си дружество „Извор” с построяването на сграда, а с това начало идва и надеждата на хората за работа, разказват Петко З. Петков и Владимир Балчев в книгата си „Забравеният град. Записки за Пловдив”.

„Според плана на арх. Димитриос Андроникос трябвало да се изгради двуетажна постройка с голям салон, стаи и дълбока изба, вкопани в гранитното подножие на хълма. Само два месеца след започването на строителството зданието било завършено изцяло. Никъде нищо не пише за това как майсторите Стефан Николов и Апостол Лазаров са извършили толкова много работа за съвсем кратък срок”, пише още в книгата.

Сградата е осветена от пловдивския митрополит Натанаил на 6 октомври 1891 г. Дружеството започнало да работи, а година по-късно в двора бил поставен павилион за любителите на хубавото вино.

Както много други хубави сгради в Пловдив и тази няма статут на недвижима културна ценност и това дава възможност да бъде съборена, за да се построи модерно и по-високо здание на мястото ѝ.

За да предотврати това да се случи Веселина Александрова поде инициативата да ѝ бъде даден статут. Предстои експерти да ѝ направят оглед. След това на базата на тяхното мнение ще бъде дадено становище за статут. То ще бъде разгледано и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата.