Познавате ли квартала си? “Разходката на Джейн“ ще ви разведе из дебрите на Тютюневия град

  • от PlovdivTime
  • 11:00, 31.10.2020

Free Plovdiv Tour и Място България канят на следващата си инициатива от поредицата „Разходката на Джейн“. Този път тя ще е в Тютюневия град.

Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем. Разходка, по време на която пред нас се разкриват неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, покрай които преминаваме всеки ден. Разходка, по време на която можем да генерираме идеи за бъдещия облик на квартала и споделяйки, заедно да “нарисуваме” по-удобни публични пространства. 

Разходката в Тютюневия град ще се проведе на 31 октомври от 15 часа, а сборният пункт е на ъгъла на ул. Иван Вазов с ул. Капитан Андреев -срещу изгорелите складове. Обиколката ще продължи близо час, през който участниците ще научат за историята на квартала и ще обсъдят важни въпроси като тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки. Темите, които ще се обсъдят в края на обиколката са възможностите за промяна, възгледите на гражданите и живущите, идеите за промяна на пространството, нуждата от озеленяване, изкуство и култура и нуждите на бизнеса.

Пешеходният тур из Тютюневия град ще локализира конкретните проблеми в квартала и ще даде възможност на гражданите да изразят мнение за бъдеща промяна. Съвместно с Free Plovdiv Tour, БГ Бъди активен организира мащабна кампания сред местните граждани състояща се от две части - обсъждане на състоянието и бъдещи промени на ул "Иван Вазов" и прилежащите към нея и запознаване с историята на района и развитието му през годините. Една от темите, по които ще се говори е пряко свързана с мястото - тютюнът и замърсяването с цигарени угарки.

В контекста на течащите в момента активни дискусии относно превръщането на зоната в изцяло пешеходна, жителите и работещите там ще могат да изложат своите доводи и притеснения. След това събраните резултати ще бъдат обобщени и входирани към Община Пловдив.

“Разходката на Джейн - Тютюневия град” е част от календара на събитията на инициативата Партньорство за красива и чиста България, водена от БГ Бъди активен и се провежда в партньорство със Сдружение 365 и проекта Free Plovdiv Tour, като част от социалната програма на организацията. 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист - ДжейнДжен Джейкъбс - един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене) . Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.