Цар Симеоновата градина - 100-годишният оазис в сърцето на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 21:34, 11.06.2020

Градината “Цар Симеон” е оазис в сърцето на Пловдив. Създадена по време на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г. от швейцарския градинар Люсиен Шевалас, градината “Цар Симеон” вече над сто години е любимо място за разходка и отдих на пловдивчани и гостите на града.

През 1928 г. езерото в нея е предоставено на дружество „Морски сговор" за развитие на водните и зимни спортове и до 1970-те години в него се движат лодки и водни колела.

След 1944 г. носи името „Парк на свободата“. През 1975 г. е направена реконструкция на водната площ, като е изградено ново езеро с бетоново корито и „Пеещи фонтани“ със светлинни ефекти.

През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство.

През 2015 г. градината е реконструирана в духа на миналото. Възстановени са архитектурни елементи сред който Фонтана на богинята на плодородието Деметра от италианския скулптор Арналдо Дзоки – единствената реликва, напомняща за Изложението. Изградена е и реплика на Централния павилион. Други забележителности са: фонтаните “Рибарчето” и “Мечката”, паметници на именити български духовни водачи, както и съвременни пластики.

Източник и снимки: Държавен архив Пловдив

Kоментари

коментар
Onnik Hovanessi
10:40, 14.06.2020
Отговор

Vseki put na poseshtenie viv Plovdiv, ejednevno poseshtavah Tzarskata Gradina/Park, I okolo Ezeroto, velikolepno sus nov Design I suvremenite Muzikalni Fontany, Plovdiv se Razkrasyava sus Vseki Chas,