Послание “Не сте сами“ в Деня на майчиния език

  • от Мария Луцова
  • 17:21, 21.02.2023

„Не сте сами“ на 30 езика ще звучи по време на Вечерта на езиците от 18 часа на 21 февруари в „Тримонциум“. Първоначално организаторите бяха обявили, че ще бъде произнесен цитат от „Алиса в страната на чудесата“, но участниците спонтанно предложили да бъде отправено и това послание към пострадалите от жестоките земетресения в съседна Турция.

По време на празника на майчиния език ще бъде представен документалният филм  „Зеугма – мостът между Марица и Ефрат“ на Българско-турския литературен клуб. Негов автор е Шенар Бехар и е сниман по време на пътуване на 16-членна група от Пловдив из свещените места, някои от които бяха унищожени при катастрофалните трусове в началото на февруари.

Българската група тръгва по следите на  древните градове Зеугма и Антиохия. Град Зеугма (на старогръцки „мост“, „пристан“) е основан през III век пр.н.е. от военачалници на Александър Македонски, но процъфтява по-късно под властта на Рим. Важното местоположение по Пътя на коприната до единствения мост над река Ефрат прави жителите му много богати и те строят разкошни вили с невероятно красиви мозайки. Особено прелестна е „Циганката“. Наричат я „Мона Лиза на мозайките“ заради одухотвореното излъчване и живите очи, които не те изпускат от поглед. Други виждат в нея образа на самия Александър Македонски, а трети – древногръцката богиня на земята Гея. Днес тук се намира най-големият в света музей на мозайките. В него са експонирани редки и ценни произведения на изкуството: като бронзовата статуя на Марс /Арес/, мозайка, на която е изобразена красива девойка и други ценни подови мозайки открити във вилите на брега на река Ефрат и датиращи от Римския период.

Древна Антиохия също изненадва със съхранените си римски мозайки. Част от тях изобразяват Дионис, Орфей, Дефне и много други митологични същества и богове. Останките на Антиохия са живи и до днес - в сърцето на турската провинция Хатай. В наши дни турците наричат този район Антакия. И въпреки че има много с какво да впечатли и изненада, мястото все още не е добре наложено като туристическа дестинация. А това е още един повод да ни впечатли и мотивира да го предпочетем за основна сюжетна линия на филма. Градът е създаден от един от пълководците на Александър Велики. Ако погледнем задълбочено в аналите на историята, не можем да пропуснем факта, че именно в Антиохия/Антакия първо започват да наричат последователите на Исус християни. Тук е и първата в света, извън свещения град Йерусалим, православна християнска църква – „Св. Петър“. Храмът датира от 38-39 година от Новата ера.

Поради местоположението си Антакия бил важен кръстопът през вековете. Тези, които искали да преминат от Месопотамия на Запад, поемали през Антакия. Оттук минават и Пътят на подправките и Пътят на коприната. Антакия, която е едно от най-старите селища в Анадола – Източната земя, се превръща в един от водещите културни центрове на света - както през елинистичния, така през римския период. Свети Петър, един от 12-те апостоли на Исус Христос, дошъл в Антакия с мисълта, че ще бъде лесно да разпространява християнството от тук, тъй като градът едновременно е близо до Йерусалим и освен това различните култури живеят заедно в мир. През този период Антакия била третият по големина град на Римската империя и най-важният метрополис на изток - със своето богатство, просперитет и интелектуална структура.

Свети Петър, след като пристигнал в Антакия, използвал една пещера на планината „Ставрис” / „Кръстовата планина” /, като църква и започнал да изнася тук проповеди. Тази пещерна църква изиграла важна роля в разпространението на новата религия. Църквата „Свети Петър” е известна като първата църква на християнството, преди възникването на отделни секти. Пещерата се счита за мястото, където са положени основите на християнските ритуали. Свети Петър е първият свещеник на християнската общност, а също и първият папа на света. По-късно пещерата е обявена за поклоннически център на християните.

И точно, защото проправя пътища и съгражда  мостове - Антакия се оказва дом и на друго свято място - джамията „Хабиб-и Неджар”; първата джамия в Анадола.

Хабиб-и Неджар бил дърводелец, живеещ в Антакия. Апостолите на Исус, Йоан (Яхя) и Павел (Юнус) дошли в този район, за да проповядват новата религия. Хабиб-и Неджар бил един от първите,които повярвали. Народът реагирал силно на апостолите, които ги приканвали да приемат християнството и да се откажат от езическата вяра и решили да убият апостолите. Хабиб-и Неджар бил убит докато се опитвал да защити апостолите. За това събитие се разказва и в свещената книга на мюсюлманите Корана.а съжаление част от обектите, заснети във филма, са унищожени и само видео и снимковият материал ще пазят визуален спомен.