Посетители получават ключодържатели с картини на Златю Бояджиев за рождения му ден

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 22.10.2022

На 22 октомври 1903 година е роден Златю Бояджиев. За да отбележи този ден, Общински институт „Старинен Пловдив“ ще подари 22 ключодържателя с изображения на картини на художника Златю Бояджиев на първите 22 посетители, които на 22 октомври  ще разгледат Постоянната експозиция в Стария град. Поводът е, че на 22 октомври 1903 г. е роден забележителният художник.

Златю Бояджиев е роден на в Брезово, Пловдивско. Завършва живопис в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Цено Тодоров. След дипломирането си се установява в Пловдив, град чиято идентичност повлиява на неговите картини. В края на 30-те години специализира в Италия, където творчеството на представителите на ренесансовата живопис оставя траен отпечатък в художествените му произведения. През 1951 г. преживява тежък инсулт, вследствие на което получава частична парализа на дясната страна на тялото си. Но този труден момент в живота му не го поваля, той продължава да рисува, използвайки лявата си ръка. Художникът умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.

Къщата на д-р Стоян Чомаков, където са изложени творбите на великия артист,  ще представи презентацията „Златю Бояджиев - будителят” и творческа образователна работилница, в която ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” ще творят сред автентичните платна на легендарния художник на 2 ноември. Ментор на образователната работилница е  Валя Ангелова - уредник в ОИ „Старинен Пловдив”.