Поклонение по френски пред Леонардо

  • от Божидар Чеков
  • 19:25, 02.01.2020

Леонардо в Париж! Това е безспорно изложбата на изложбите. Тя започна в Лувъра на 24 октомври 2019 г. и приключва на 24 февруари 2020 г. Франция чества с блясък 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Напливът на посетители бе толкова внушителен, че без предварителна заявка достъпът до нея бе и е невъзможен. 200 000 са регистрираните резервации и техният брой продължава да расте, макар че експозицията вече е към финала си. 

Изложбата наистина си струва - 160 творби на знаменития художник са представени на посетителите. Никога подобна колекция не е била събирана на едно място. В помощ на Лувъра се притекоха Бритиш музеум, Ермитажът, Ватикана и с "особено мнение" - Италия. Със собствени картини и рисунки участват Бил Гейтс и английската кралица. Бутиците по коридорите на Лувъра пращят от репродукции, афиши, албуми и книги от всички възможни формати, посветени на Леонардо. Най-известните му шедьоври са отпечатани върху чаши, възглавници, бижута, чанти и дори върху обикновени торби.

Почитта, която Франция отдава на Леонардо, на живота и творчеството му, не радва всички. На първо място е Италия. По случай настоящата изложба в Лувъра, Франция и Италия бяха на косъм от дипломатически скандал. Рим отказваше до последния момент да услужи с каквато и да е творба на майстора, въпреки че французите винаги са казвали, че Леонардо е италиански майстор. Твърдение, което е щедро осъвременено, защото по времето на да Винчи няма държава Италия. Той е роден в Тоскана, тогавашна Флоренция. 

Неприятното е, че от край време италианците разпространяват слуха, че Мона Лиза е открадната от Наполеон. Истината е, че Леонардо да Винчи бяга от Милано, тогавашна Ломбардия, през 1516 г. Преминава през Алпите на магаре и носи в багажа си  Джокондата, подарък за френския крал Франсоа I. 

Вярно е, че Наполеон плячкосва доста исторически ценности между 1797 и 1800 г., защото ги счита за военни трофеи. Най-известните от тях са "Конете от базиликата Сен Марко". През 1815 г. "Конете" са върнати на Венеция. Истината относно първоначалната собственост на тази "Бронзова конница" не е съвсем "италианска". Тя е открадната от кръстоносците от Константинопол. Те са опожарили и плячкосали столицата на Източната римска империя през 1204 г.

В края на краищата разумът надделя и Италия предостави няколко творби за изложбата в Лувъра. Най-известната от тях е рисунката-чертеж "Човекът на Ветруве". Чрез нея Леонардо показва символично, че "Човекът е в центъра на всичко". Тази научно-художествена творба съдържа целия смисъл на Ренесанса. Нейн собственик е Венецианската академия на изкуството. За да подчертаят "италианския произход" на Леонардо да Винчи, венецианците ограничиха присъствието на "Витрувиански човек" в Лувъра само до 31 декември, нито час повече. Французите не се обидиха или се престориха, че не са. Те щедро предоставиха пет картини на Рафаело собственост на Лувъра, за изложбата в Рим през март 2020 г. без никакво ограничение.

-----------------

Кореспондентът на Plovdiv Time в Париж Божидар Чеков е известен журналист и писател. Дедите му дошли в нашата страна от Егейска и Вардарска Македония, били са участници в Илинденското въстание. След 9.ІХ.1944 г. някои от най-близките му роднини са вкарани в лагерите, защото с труд и пот станали собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна. Чеков е юношески шампион на България по бокс. 

През септември 1968 г., едва 22-годишен, Божидар Чеков преминава границата. След двадесетдневни премеждия стига до Париж, където живее и досега. Завършва Висшия лицей по графика „Естиен“. Бил е директор по продажбите в хартиения завод "Лансе", близо до Гренобъл. Носител е на златен орден „Труд и почит“ на Франция.

Издал е няколко книги на български език, сред които „Стрелецът от Айфеловата кула“, „Третият светилник“ и „До Европа и назад“. Публикувал е статии в редица водещи печатни медии в България. През последните 15 години бе кореспондент на списание „Тема“.