Показват автентичната носия на родопската певица Бойка Присадова в Етнографския музей

  • от PlovdivTime
  • 11:38, 15.06.2023
Изложба от редки носии със старинни забраждания гостува на Eтнографския музей в Пловдив от 29 юни до края на септември. Тя представя старинни носии от различни краища на България. Сред експонатите са празнични носии на преселници от Беломорието, Одринска Тракия и Банат, както и старинна венчална и лазарска носии от плевенско.
 
Вниманието привличат носии на повече от 150 години от района на Родопите, Казанлък и Елхово. За първи път ще бъде показана и автентичната носия на голямата родопска певица Бойка Присадова.
 
Изложбата е събрала най-редките и завършени носии от частните колекции на трима казанлъчани: Лилия Гетова, Даниела Димитрова и Антон Гудов.
 
Лилия Гетова и Даниела Димитрова се срещат при основаването на Трио “Калина”, което добива популярност във фолклорните среди, както с изпълнението на триглас на български народни песни, така и с изложбите на своите носии. Антон Гудов е роден в Казанлък, но корените на неговите родители са изцяло родопски и е закърмен с тази музика, диалект и култура. Поради това неговата мисия е издирването и популяризирането на нечувани песни от Родопите. Над 8 години, тримата посвещават своите усилия в проучване, издирване, реставриране и съхранение на автентични носии от всички краища на България.
 
Откриването на изложбата е на 29 юни от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.