Подпорната стена на къща музей “Христо Г. Данов“ пред срутване

  • от Мария Луцова
  • 10:19, 23.06.2023

Подпорната стена на къщата музей "Христо Г. Данов" е пред срутване. По дължината ѝ откъм ул. "Митрополит Паисий" е опъната лента, която да ограничава достъпа на граждани, защото е обрушена – напукана, деформирана и надвиснала над улицата. Особено рискова е ситуацията и заради прогнозите за поредица от дни с продължителни дъждове.

Опасният зид може да бъде спасен едва, след като отговорните институции излазат с предписания. Арх. Нина Толева-Новак от Общински институт „Старинен Пловдив” подготви писмо, с което да изиска указания. Според чл. 72, ал.3 от Закона за културното наследство "кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице и регионалният инспекторат по опазване на културното наследство дават незабавно съответни указания за аварийно-временно укрепване и определят срок за изпълнението им".

Къщата „Христо Г. Данов” е недвижима културна ценност от национално значение. Тя е архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник от периода на Възраждането. Строена е в средата на 19 век. Основите ѝ са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе.

Сградата, в която се помещава експозицията е построена в средата на 19 век и е типичен представител на българската възрожденска архитектура. Основите са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе. Главната фасада е оформена с четириколонен портик, който носи богато украсен кобиличен фронтон.

Къщата е частна собственост на наследниците на великия книгоиздател.  Те я предоставят на Община Пловдив за стопанисване с ангажимента да се грижат да поддръжката ѝ. На всеки 3 години кметът подписва договор с наследниците. Предстои такъв да бъде подписан през 2024 г.

 

Kоментари

коментар
Пламен Четелязов - експерт връзки с обществеността в РИМ - Пловдив
13:11, 26.06.2023
Отговор

"Опасният зид" не е "подпорната стена" на къща музей "Христо Г. Данов" и се намира извън пределите на обекта, стопанисван от Регионален исторически музей - Пловдив. Моля, проверявайте си информацията!

коментар
Пламен Четелязов - експерт връзки с обществеността в РИМ - Пловдив
13:59, 26.06.2023

Проблемът обаче наистина е сериозен и може да засегне и нашия обект. Радвам се, че Община Пловдив действа по въпроса и поздравявам медията за реакцията и активната позиция!