Подмениха мозайка на Йоан Левиев в Карлово, спорят времето или багерите са я унищожили

  • от PlovdivTime
  • 18:29, 11.07.2022

Монтираната от скулптора Жорж Трак мозайка на централния площад в Карлово взриви мненията в социалните медии. Причината е, че за да бъде поставена новата творба, са унищожени мозайки на Йоан Левиев и Сами Биджерано и творби на Анастасия Кметова.

Темата повдигна и пловдивчанката Мария Капон, която помести снимки от мястото, и предизвика дискусия. Авторът на новата творба Жорж Трак твърди, че Йоан Левиев като председател на Държавната комисия само е съгласувал мозайката, а автор е Сами Биджерано.

„Преди почти шест години ме извикаха в Карлово за експертиза на мозайката и състоянието ѝ. Тя е изпълнена от Арт център в края на 80-те години на 20 в. Изработена е изработена от порест и нетраен камък, поставян е с цимент без допълнителни полимери и мозайката не е имала каквато и да е защита. Когато огледахме мозайката констатацията бе, че макар и да се правят частични ремонти, е невъзможно да бъде спасена. Времето доказа и тя всяка година продължи да се руши. Реставрация на такъв обект е изключително скъпа технология, и проблемът пак си остава, а той е неправилно подбран камък. Аз съм твърдо против, каквото и да е унищожение на изкуство. Лично съм пострадал от кметски своеволия. Тотев ме принуди да демонтирам спиралата на централния площад. И за това положих големи усилия площада на Карлово да спечели с реновираното”, коментира Жорж Трак.

„Проектите са налични, сигурна съм и е могло да бъдат изпълнени наново, ако проблемът е бил наистина нерешим, макар че технологията винаги е била най-силната страна в работата на баща ми....но... С багера е най-лесно”, отговори му Йоана Левиева-Сойер.

Проблемът с мозайките на забележителното трио артисти в центъра на Карлово не е от днес. Те нямат статут на недвижима културна ценност и години наред са оставени да се рушат и без необходимата периодична реставрация и консервация.  

„Получихме сигнал в Министерството на културата, но единственият закон, по който може да се реагира, е за авторските права. Колективът, изработил проекта за площада – архитекти и художници, има авторски права”, коментира арх. Слави Славов от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата.

Своите права архитектите начело с Георги Георгиев търсят в личен разговор с кмета на Карлово и главния архитект.                       

„Съобщиха ни по телефона, че започва такъв ремонт. Този факт изненада и нас самите. Като отидохме на място, видяхме багерите. Законът за авторското право разпорежда реконструкция и ремонт на вече съществуващ обект задължително да се възлага на проектантския екип, който е разработвал този проект. Ние държим правата за проектиране”, казва арх. Георгиев в интервю за БНР. Той допълва, че от Община Карлово им се извинили и заявили, че не успели да разберат кои са проектантите.

„Опитахме се да осъществим диалог, направихме една-две срещи, кметът  и главният архитект. Извиниха се. После съвсем изчезнаха. Поискахме да ни бъдат предоставени проектите на колегите, но мълчаливо ни беше отказано. Доколкото знам са унищожени част от водната каскада, сцената, пластики от Анастасия Кметова, мозайките на Йоан Левиев и Сами Биджерано.

Проектът за ремонт се реализира по ОП Региони в растеж, а фирмата изпълнител,  ДЗЗД „20-ти юли – Карлово“, е избрана на инженеринг.

ПРОЕКТЪТ НА ЛЕВИЕВ И КОЛЕКТИВ:

През не толкова далечната 1985 г. на колектив от четирима архитекти и художниците Йоан Левиев, Анастасия Кметова и Сами Биджерано е възложено да подготвят проучване за архитектурното оформление на централното градско ядро на Карлово и да представят функционалните и обемно-пространствените проблеми в зоната и площадното пространство. В последствие почти същият екип изработва и самия проект. Той е приет от Държавната комисия по синтез на архитектурата с другите изкуства към СБХ и САБ. Пристъпва се и към реализацията му. Поводът за мащабния ремонт на пл. „20 юли” е 150-годишнината от рождението на Васил Левски, когато градът е домакин на общонационални тържества. 

 

Фотографии: Мария Капон

Kоментари

коментар
ЙОНИчагата претупа камънака да цуне хонорара
23:47, 12.07.2022
Отговор

Гого Траката надцака Йони - чагата понеже е връзкарин. ПИТО-ПЛАТЕНО!