Почитаме светите равноапостоли Кирил и Методий

  • от PlovdivTime
  • 07:38, 11.05.2022

България почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий на 11 май. Още през Възраждането празникът се превръща в една от най-важните дати, с които си спомнямеза приноса им като създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо „Три светии” „Св.св. Кирил и Методий” като училищен празник. По същото време х. Г. Славов донася от Цариград „минейник – служба” за светите братя, съставен от архимандрит Неофит Рилски на църковно-славянски език.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Kоментари

коментар
hassan yekter
02:54, 24.04.2018
Отговор

Станете донор на бъбреци днес Здравейте всички! Ако знаете, че сте здрави днес, сте готови да дарите бъбрек (заплащане на 500 000 долара с първични разходи), независимо дали искате да промените материалния си живот, да спасите живота си и да станете донор днес. Спешно се нуждаем от 11 дарения на бъбреците. Напишете Вашето искане до Вашия лекар: ([email protected]) Забележка: готови за пътуване по хирургия и само здрави хора Хасан Жектер. [email protected]