Почитаме 146-годишнината от Освобождението на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:02, 15.01.2024

Тържественото честване на 146-годишнината от Освобождението на Пловдив от османско владичество ще се проведе на 16 януари от 11 часа пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина.

В навечерието на Освобождението на 4 януари (стар стил) - 16 януари (нов стил) 1878 г., башибозуците бягайки от Пловдив извеждат от затвора „Ташкапия“ и зверски разсичат 123-ма българи в близост до воденицата в местността Остромила. Един от тях е и Душо Хаджидеков - заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец,  дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание.

Слово по повод 146 години от Освобождението на Пловдив ще произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. Водещ ще е Троян Гогов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Военната церемония включва полагане на венци и цветя. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“, официални лица, политически и обществени организации, медии и граждани.

Събитието се организира традиционно от Община Пловдив като част от Културния календар на града. Мястото на провеждане тази година е променено заради ремонта на Дондуковата градина, където е ситуиран паметника на Капитан Бураго.