По стъпките на възрожденците: Карлово – градът на Левски и Бухаловия хан

  • от PlovdivTime
  • 16:25, 13.10.2018

Карлово се намира почти в центъра на България, което го прави идеална дестинация за посещение  от всяка част на страната. От Пловдив е едва на около 60 км, което позволява както активен уикенд сред вдъхновяващата природа в полите на Стара планина, така и еднодневна разходка до историческите забележителности из родния град на най-големият български революционер - Васил Левски. Селището възниква през 15 век под името Сушица, а в края на следващия век прераства в град и се утвърждава името Карлово. През вековете градът е културно средище, известно с книжовната си дейност. Днес стотици туристи посещават културно-историческите забележителности на града, а настаняването е предимно в къщи за гости. И така, какво задължително трябва да видите? 

Къщата-музей на Васил Левски 

Всъщност, официалното име на къщата е Национален музей „Васил Левски“. Намира се в западната част на града. Освен родната къща на Апостола, комплексът включва още Чардаклиевата къща и мемориалния параклис „Всех святих болгарских“. Къщата, където Левски е живял със семейството си е била опожарена през Освободителната война и възстановена през 1933 г. Няколко години по-късно е преустроена в музей. От експозициите ще научите всичко за живота и делото на Апостола и ще видите вещи, снимки и документи, свързани с него, със семейстовото и сподвижниците му. Музеят е отворен до 17:30 в летните месеци, с почивка от 13:00 до 14:00, а входната такса е 3 лв. В него ще получите и печат за книжката на Българския туристически съюз. Мемориалният параклис е построен през 2000 г. и в него се съхранява част от косите на Левски. А в съседната Чардаклиева къща е живяло семейството на сестрата на Гина Кунчева.  

Историческият музей

Музеят е отворен целогодишно с работно време: 08:00 – 12:00 и 13:00 – 17:00 ч. Към него са и двете възрожденски къщи - Мазакова и Даскал Ботьова - в които е разположена постоянна етнографска експозиция. Мазаковата къща в Стария град е архитектурен и исторически паметник на културата, построен около 1848 г. В нея ще видите оригинални тъкани, народни носии от Карловско, домашни занаяти и др. Пресъздаден е обичайния градски бит, характерен за богатите карловски фамилии. Даскал Ботевата къща на ул. „Даскал Ботьо“ 11 може да се посети при заявка в Историческия музей - намира се само на 500 м от музея. 

Старият град

Пловдивчани едва ли имат нужда от обяснение какво представлява архитектурно–историческия резерват „Старият град“ - калдъръмени улички, красиви фасади, дървени порти и кепенци, красиви дворове с асми и чемшири. Въпреки навлизането на съвременното строителство, в старата част на града са запазени около 115 къщи, обявени за паметници на културата, но малка част от тях са отворени за посещение. 

Бухаловият хан

Тук е разпложен Центърът за занаяти и културни традиции. Сградата е построена в средата на ХІХ век и в нея се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски. Днес тя е една от най-интересните и красиви в града и в нея ще се докоснете до творчеството на местните дърворезбари, ножари, гравьори, медникари, бъчвари, иконописци, тъкачи, както и ще се запознаете с изработката на известната калоферска дантела и на кукерски маски. 

Карловското кале

За тези от вас, които не искат да се ограничават до възрожденските забележителности, препоръчваме и посещение на крепостта Карловско кале. Датирана е в периода на късната античност ІV-VІ в. и е служила за охрана и наблюдение на пътищата, пресичащи планината, както и на подбалканския римски път в полите ѝ. Излишно е да подчертаваме каква гледка се разкрива оттам. 

Ако решите да посетите Карлово, задължително е да си направите и снимка на паметника на Васил Левски, на площада между двете църкви. Издигнат е през 1903 г. А в случай, че попаднете там на 17 и 18 юли, ще станете част от празника на града, когато се чества рождението на Апостола.