Д-р Самуил Шивачев танцува „Валсът на Сталин и Хитлер“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 04.03.2020

Пловдивско историческо общество организира на 5 март от 19.30 часа среща с историка д-р Самуил Шивачев на тема „Валсът на Сталин и Хитлер“ . Мястото е обичайното - клуб „Петното на Роршах”, улица „Йоаким Груев”36.

Д-р Самуил Шивачев е специалист по съвременна обща история, историята на България, история на Русия и СССР, история на германските народи, история на балканските народи. Научните му интереси са свързани с проследяване ролята на ООН в международните кризи и борбата с тероризма в най- ново време, църковна дипломация и двустранните отношения между Католическата и Православната църква в най- ново време.

„С историка д-р Самуил Шивачев ще си говорим за съветско-германските отношения между двете световни войни. Ще започнем с прословутия вагон и ролята на германците в Октомврийската революция. Ще засегнем Брест-Литовския мирен договор и първите стъпки на Съветска Русия в „износа” на революции. Ще обърнем внимание на секретното военно споразумение рамкирало отношенията между двете страни в периода 1922-33 г. Няма да подминем икономическото и военно-техническото сътрудничество между болшевики и нацисти, както и опасния валс между Сталин и Хитлер увенчан с пакта Молотов-Рибентроп. Ще засегнем и други интересни въпроси, разбира се“, разказаха организаторите от  Пловдивско историческо общество, които напомнят, че срещите са открити за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.