Пловдивските музеи отбелязват със специални събития Международния ден на паметниците на културата

  • от Мария Луцова
  • 09:33, 18.04.2023

Музеите под тепетата и Общински институт „Старинен Пловдив” отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата -18 април, със специални събития. Празникът се чества от 1984 г.  по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.   

Епископската базилика на Филипопол отбелязва и две години от отварянето ѝ. Посетителите ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването реставрацията и експонирането ѝ. Те ще очакват гостите си от 11 до 12.30 ч. и от 14 до 15.30 ч. Работното време на обекта е от 9 ч. и то ще посреща гости при вход свободен. 

Мозайките на Епископската базилика са много повече от красиви изображения. Зад всяка птица, розета, меандър стоят артистично майсторство, часове работа и години опит. Мозайките са правени по техниката opus tessellatum. При нея малки камъчета с различен цвят се подреждат в изображение върху подложка от хоросан. Работата е бавна - за един ден майстор можел да нареди сектор с площ около 0,5 кв.м. За мозайките на Епископската базилика са използвани камъчета в бяло, черно, жълто, охра, червено, няколко нюанса синьо, зелено. Някои от тях, като зеленото, са от полускъпоценни камъни, добивани от Родопите. Мозайките на Епископската базилика - както и останалите от Филипопол през IV-VI в., са в стилистиката, присъща на Източната Римска империя. Те обаче имат и свои неповторими особености. 

„Старинен Пловдив“ кани и на Дни на отворените врати с лекции в някои от своите обекти. Предстоят лекции на 22 април с Ангелина Янакиева в къща „Стамболян“от 11 ч., на 23 април с Надя Терзиева в къща „Клианти“, на 29 април с Татяна Йорданова в музейна аптека „Хипократ“ и на 30април с Валя Ангелова в експозиция „Златю Бояджиев“. Всички лекции започват в 11 ч. 

Археологическият музей кани публиката да види един от най-впечатляващите експонати в колекцията на Археологическия музей в Пловдив – бронзова броня със златни апликации от V в. пр. Хр., се завърна у дома в експозиционните зали на пл. „Съединение” 1.  Тя е открита при разкопки на доц. д-р Костадин Кисьов на богата гробница край пловдивското село Черноземен през 2001 г.

Единствената е, открита на територията на България, върху която има златни апликации. Върху централната е поместено изображение на горгона Медуза – образ, за който древните хора вярвали, че предпазва от всяко зло.

До скоро бронята беше част от впечатляващата изложба "Доспехите на тракийските воини", част от научен проект на Националния археологически институт с музей – БАН и Софийския университет с участието на 21 музея от България и 2 музея от Румъния.

В музея е експонирани и две временни изложби – едната е за 125-годишнината от рождението на забележителния археолог Димитър Цончев и „Античен хамбар от Небет тепе”.

Етнографският музей наред с постоянната си експозиция представя и две временни изложби - магичната "Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам" и "Естетическият завет на народите" на д-р Ваня Велкова, която представя традиционно облекло, накити и яйца от над 20 страни на 4 континента. 

Отворени за посетители са и всички експозиции на Историческия музей.