Пловдивските музеи и Градската галерия с безплатен вход на 18 май

  • от Мария Луцова
  • 09:59, 17.05.2024

Пловдив се включва в Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите на 18 май с поредица от събития. Етнографският музей ще посреща посетители с вход свободен от 9 до 23 ч. Те ще могат да видят постоянната експозиция и две временни изложби - „Времето на алафрангата“ и „Акварели от Южна Африка и Зимбабве“ на художника Георги Терзиев.

Археологическият музей отваря врати за посетители от 10 до 22 часа с вход свободен. Наред с постоянната експозиция публиката ще може да види и временната изложба „Открития 2023. Тайните зад находките“, която се открива в чест на празника. Тя представя резултатите и най-интересните находки от проведените археологически разкопки през изминалата година в Пловдив и региона.

От музея ще бъдат домакини на специално образователно събитие - детска работилница „Глаголица – ключодържател или накит“ от 10.30–12.30 ч. То е подходящо за деца, а цената е 10 лв. Децата ще научат подробности от историята на глаголицата и ще създадат по свой избор ключодържател или накит.

Градската художествена галерия ще посреща посетители безплатно във всички свои сгради с постоянни експозиции, както и в две от залите си с временни изложби.

С удължено работно време от 10 до 22 часа ще приема посетители Зала „2019“, където ще може да се разгледа голямата юбилейна изложба „Литийно“ на скулптора Цвятко Сиромашки. Публиката ще има възможност и да се срещне с автора между 19 и 20 ч.

Живописецът Илия Желев също ще общува лично с почитатели между 19 и 20 ч. на първия етаж в Залите за временни експозиции  на Главната (ул. „Княз Александър I“ 15). Неговата живописна изложба ще може да се види до 22 часа напълно безплатно.

В същата сграда на втория етаж достъпна за ценители ще бъде и изложбата „Православните покровители на Европа“ на софийската художничка Милена Велчева.

От 10 до 22 ч. ще работи с вход свободен и Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22.

В голямата Постоянна експозиция на ГХГ-Пловдив на ул. „Съборна“№14А , която ще е отворена от 10 до 22 часа, ще гостува изкуствоведът д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък. Той е подготвил лекция на тема: „Българските музеи и съвремието, в което не успяваме да пристъпим. Случаят „Къща - музей „Ненко Балкански“. Тя ще започне в 19 ч.

Природонаучният музей също очаква посетителите си с вход свободен от 17 до 22 ч.   Всички прекрасни експозиционни акценти ще донесат радост на посетителите.

В две експозиции – „Възраждане” и „Съединение”, канят с вход свободен от Историческия музей.

СЪБИТИЯ В РЕГИОНА:

КАЛОФЕР:

17.30-20.30 ч, Национален музей „Христо Ботев”
- Постоянната експозиция: „Христо Ботев-живот и дело”;
- Специално събитие: Представяне на книгата „Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, авт. доц. д-р Стефан Русев. 

КАРЛОВО: 

16-19 ч., Национален музей „Васил Левски”
- Постоянна експозиция: Васил Левски, родна къща и Мемориален параклис;
- „Места на памет“ – изложба на БАН;
- Специално събитие – познавателни и занимателни игри за малки и големи посетители на музея. 

АСЕНОВГРАД:

17-00.00 ч., Исторически музей
- Постоянна експозиция: представя акцент върху отделите „Археология”, ”Нумизматика”, „История XV-XIX век”, „Нова и най-нова история”;
- Име на временна изложба „Силата на амулетите от фонда на Исторически музей – Асеновград”, авторска изложба на отдел „Археология”, ”Нумизматика” при Исторически музей – Асеновград, 17.30 часа откриване;
- Джаз концерт с участието на Веси Пашалиева, при хубаво време концерта ще се състои пред централната сграда на Исторически музей-Асеновград, а при лошо време ще бъде проведен в постоянна експозиция Старинно училище „Св. Георги”.

17-00.00 ч.,  Постоянна експозиция „Етнографска къща
- Постоянна експозиция: Етнографската експозиция на представителния градски бит от края на ХIХ и началото на ХХ век;
- Име на изложба „Виното – здраве за духа и тялото”. 

17-00.00 ч., Постоянна експозиция:Старинно училище „Св. Георги”
- Постоянна експозиция: образование и култура от края на XIX и началото на ХХ век;
- Изложба в памет на Геракси Гераксиев – живопис „Любовта на Сокола”;
- Изложба на Вълчо Иванов, художник и скулптор – изложба живопис и скулптура. 

9-16 ч. и 17-22 ч., Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев”
- Постоянна експозиция: Филиалът на НПМ-БАН в Асеновград представя уникални находки от изкопаема фауна на 8 млн. г. Колекцията съдържа над 35000 фосила от България на хоботни животни, хищници, трипръсти коне и др. Най-атрактивна е репликата на скелет от динотерий (Deinotherium gigantissimum) висок над 4 m;
- Временна изложба: “Динозаврите отблизо”. Изложбата включва отпечатъци на селектирана извадка от оригинални картини, представителни за творчеството на Владимир Николов от периода 2014–2023 г.;
- Специално събитие: Откриване на изложбата“Динозаврите отблизо” и среща с автора ас. Владимир Николов, 18 май от 17.30 ч. 

 

Kоментари

коментар
Да ама не
20:23, 17.05.2024
Отговор

А Голямата базилика защо пак не участват?