Пловдивският Етнографски музей домакин на единствено по рода си събитие в страната

  • от PlovdivTime
  • 14:28, 25.12.2022

Етнографският музей на Пловдив бе домакин на единствено по рода си събитие в страната - представители на различни вероизповедания и етнически общности се запознаха с най-древните традиции на българския народ, свързани с Бъдни вечер.

Събитието е в подкрепа на каузата на Фондация "Заедно", жителите на Пловдив от всички възрасти, религии и етноси да отправят непрекъснато послание за взаимно уважение и мирно съжителство - така, както е било винаги през вековете в най-стария жив град в Европа. Древна традиция е съседите от една махала да се събират заедно на всички празници, без значение дали е християнски, мюсюлмански или еврейски. 

Кадената вечеря пази рода от всяко зло през годината, а въглените от бъдника имат лечебни свойства - разказа за магията на Бъдни вечер Грозделина Георгиева, експерт в Регионален етнографски музей Пловдив. 

Пресъздаването на старите традиции и приемствеността им в наше време, е основната ценност за съхраняване на културно-историческото ни наследство. 

Във всяка къща трябва да свети. Коледа е празникът на светлината, денят, в който се ражда новото Слънце и който народът ни е празнувал още в предхристиянския период, обясни директорът на музея доц. Ангел Янков, който разчупи содената пита и раздаде на всеки гост. Традиционната българска трапеза бе пресъздадена в автентичен вид в една от залите на Етнографския музей.  Гостите счупиха и по един орех, за да видят какъв ще е късметът им през идната година.  

Ако сме заедно през бъдните дни ще има светлина за рода и семейството, така повелява поверието на старите българи. Затова е и поговорката: „Пред Божич, зад Божич, къде да си – дома да си!“ 

Освен на традиционната трапеза за Бъдни вечер, християни, мюсюлмани и юдеи бяха заедно и на Ханука  - еврейският празник на светлината и надеждата. В пловдивската синагога "Цион" свещ в ритуалния свещник "ханукия" запали и вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халит Таръ. Жестът също е в подкрепа на каузата за мирно съжителство и уважение към жителите на града от различните религии.  Ханука, подобно на Коледа, е най-големият празник за всяко семейство в еврейската общност. Светлината е израз на волята за свобода, каза по време на церемонията председателят на ОЕ „Шалом“ – Пловдив Светлозар Калев, по чиято идея от 2016 година на Ханука се канят представители на различни вероизповедания.

Празниците на светлината и надеждата са част от Етно календара на Фондация "Заедно". Тази година, с подкрепата на Национален фонд "Култура", всичко, което правят заедно общностите в Пловдив ще бъде съхранено и за следващите поколения. По проект, подкрепен и от Министерство на културата - "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето" - ще бъде създаден видео и аудио архив на най-големите празници на народите, чиято история и съдба е свързана с града под тепетата. В началото на Новата година, когато в България празнуваме Богоявление, арменците, руснаците и македонците, които живеят тук, ще празнуват своята Коледа.