Пловдивски съкровища: Къщата на Верен Стамболян СНИМКИ

  • от PlovdivTime
  • 10:03, 24.01.2021

Вървите по тесните улички на Трихълмието и влизате в Стария град. Този малък оазис през 19 в. е възкръснал за нов живот. Богати търговци започват да строят уникални в архитектурно отношение къщи, големи колкото царски палати. Любувате се на прекрасни дърворезбовани тавани, пъстри стенописи и пейзажи от всички краища на света, надничате през т.нар. „клюкарници“, за да усетите живота на улицата. Представяте си шумните увеселения и благотворителни балове, организирани от преуспели домакини. Стил, аристократизъм, великодушие и спокойствие излъчва това пространство, оргадено от широки дворове с градини и пищна зеленина, каквито са били дворовете на "царската" Куюмжиева къща и тези на къщите на Никола Недкович, Степан Хиндлиян, Верен Стамболян, Георги Мавриди, превърнати днес в музеи. На източния склон на Джамбаз тепе, на ул. „Кирил Нектариев“, 15 се намира внушителната по размери и външна украса къща на Верен Стамболян.

Къща ,,Стамболян” е построена през втората половина на XIX век. и представлява двуетажна симетрична сграда с приземие. В миналото фасадата на дома е била богато декорирана. Къщата има и забележителна вътрешна декорация – дъсчени тавани с дърворезби в стаите и салоните, украсени с геометрични форми и плетеници, богато рисувани стени и алафранги. 

През 70-те и 80-те години на миналия век сградата е известна като Къщата на Художниците в Пловдив. Тук е кипял истински културен живот – организирали са се пленери и изложби. Тя се превръща в международен културен център. През 60 –те години в нея е живял и творил Димитър Киров. 

От 2010 г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на пловдивския художник Димитър Киров – Ди Киро. Той е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул. Завършва „Монументална и декоративна живопис“ в Художествената академия в София. Димитър Киров е един от лидерите на пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство . Отличава се с новаторски дух. 

Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство: (фрески, мозайка и сграфито). Авторът е носител на множество национални, международни награди и отличия. В експозицията са експонирани творби по различни теми и етапи от творчеството му. На двора са представени мозайки на тема „любими градове“.

 

Снимки: Antonia Bossakova