Пловдивски архитект спечели конкурс с проект за възстановяване на Нимфеума на Бунарджика

  • от Парашкева Иванова
  • 17:38, 18.11.2020

Пловдивският архитект Гергана Спасова - Иванова е победител в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Тя спечели първа награда с проекта си за възстановяването на Нимфеума на хълм Бунарджик. Светилището на нимфите е едно от емблематичните места на "Хълма на изворите", както е било наричано тепето от древни времена. С него са свързани много легенди, като най- популярната гласи, че който веднъж пие вода от чешмата там, никога не си тръга от Пловдив. 

През последните години чешмата не работи, светилището се руши, а метално скеле поддържа конструкцията. 

Арх. Гергана Спасова- Иванова е един от архитектите , завършилите престижния курс по опазване на архитектурното наследство, който стартира през 2017 г. Двугодишната програма на École de Chaillot (Екол де Шайо) е уникална с обучаването на специалисти на най-високо ниво. Школата е една от най-реномираните в света, а обучението в България е единственото в Европа с такава продължителност.

"17 души от Пловдив се дипломираха в този курс. Победата в този национален конкурс е огромен успех за нас", коментира арх. Петър Петров от район "Централен", чиято е една от основнте заслуги Пловдив да бъде домакин на курса. 

"Началото е положено, сега следва самата реставрация", коментира кметът на "Централен" Георги Стаменов. Реконструкцията и консервацията ще бъдат финансирани от компанията PIMК и галериста Стоян Даскалов. 

Нимфеумът  е построен през 16 век. През 1910 година е бил разрушен, а след това е възстановен по времето на пловдивския кмет Божидар Здравков - един от големите радетели за опазването на архитектурното наследство на града.