Пловдивски археолози: Праисторическите хора, обитавали Яса Тепе, са плавали през Марица

  • от Мария Луцова
  • 18:00, 13.12.2022

Археолозите откриха в селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе сиенитни камъни, вероятно носени от тепетата.  Това предполага, че праисторическите ѝ обитатели са ползвали воден транспорт през река Марица, за да ги прехвърлят, разказват от екипа Десислава Давидова (ръководител), Стоян Иванов и Калоян Даяров.


Сиенитните камъни, открити при разкопките
„Обектът е праисторическо селище, което е съществувало в продължение на хилядолетия. От неговите останки са се натрупали огромни обеми, които сега проучваме.  Започнахме от  периферията на могилата. Площта на селището е над 50 декара, диаметърът е около 300 метра. Засега успяхме да проучим 40 метра от трасето. Натъкнахме се на останките от отбранителните съоръжения, които са опасвали могилата. Те са били под формата на дълбоки ровове, които я обхождат), и всяко следващо поселение ги е обновявало или е правело съвсем нови. Досега сме проучили 4. Три датират от каменно-медната епоха или 5 хил. пр.н.е., а четвъртият – от ранната бронзова епоха от 3 хил.пр.н.е. Те са много внушителни с размерите си, защото вероятно опасват цялото селище с периметър около 600 метра. Имайки предвид ширината им от 8-10 метра и дълбочината от 4 метра, може да си представите какво колосално усилие е било за праисторическия човек да ги прокопае”, разказва Стоян Иванов.


Открили са и глинени фигурки, свързани с духовния свят на праисторическия човек
Според археолозите тези съоръжения показват едно много добре организирано колективно усилие, което дава косвена информация за социалната организация на общността. Тя е била едновременно и доста егалитарна, но е имало и някаква форма на централна власт, която да организира работата.

„Намираме останки от тяхната материална култура -  най-вече глинени и керамични съдове, находки от кост, кремък, каменни и рогови сечива, керамични предмети, свързани с духовния свят на праисторическия човек. Става дума за глинени фигурки в антропоморфни и зооморфни форми с различни украси”, разказва археологът.


Археолозите работят успоредно със строителите
Екипът специалисти през тази година работи в зоната преди обитаемата площ на могилата и тепърва ще проучва останките от обитаването – жилищата, околожилищните пространства, за да добият по-добра представа за бита на хората.

Яса тепе е една от двете праисторически селищни могили на територията на Пловдив заедно с могилата на Лаута.  Тя е по-голямата.

„Форумът, Небет тепе, Античният театър са прекрасни паметници на културата, но ние сме  един от на-старите градове на Европа благодарение на тези две могили и на това, че преди толкова години археологът Петър Детев е успял частично да ги проучи. А проучванията днес ще бъдат представителни за археологическия паметник”, завършват археолозите.

Десислава Давидова и колегите ѝ вече са вече приключват проучвателската си работа през тази година. Очаква се  комисия от Министерството на културата до посети обекта и да приеме работата им.

Припомняме, че на Брезовско шосе се изпълняват дейностите по третия лот на Водния цикъл, където се подменят обходен колектор и водоснабдителни тръби.