Пловдивската книга, спестила на България 80 млн.лв. иск от Гърция, възкръсва за живот

  • от Мария Луцова
  • 15:33, 08.12.2020

Фондация „Балкански културен форум” спази традицията и за пореден 15-и път е в основата на издаването на ценна за Пловдив книга. Този път екипът на инж. Любозар Фратев избра да върне към живот една почти непозната творба, важен източник за историята на града - “Пловдив към средата на XIX век  според описанието на Константин Д. Моравенов“ на д-р Александър К. Пеев.

„Това е  една „изгубена“ книга. Няма я в каталозите на библиотеките, няма я в библиографските справочници.  Това е безценен труд, написан във време, когато се формира българското самосъзнание”, разказа инж. Фратев.

Тя се „припознава“ до сега със заглавието на ръкописа на Константин Моравенов „Паметник за пловдивското християнско население в града и за общите заведения по произносно предание“, който е в основата й. Но всъщност вижда бял свят и е редактирана през далечната 1930 г. от адвоката и общественик д-р Александър Пеев, син на първия избран кмет на Пловдив – Костаки Пеев.

Адвокатът за пръв път представя ръкописа на К. Моравенов,  като обширно го пояснява и допълва.  Колите на книгата се отпечатват като притурка на „Пловдивски общински вестник”. Те са 14 на брой и са силно лимитирани като тираж. 

Оттогава трудът на Моравенов и д-р Пеев не е събиран в пълния си обем, защото само 13 години след поместването му на страниците на вестника, е обявен за библиографска ценност. Може би това е и причината да не е издавана книга с цялата съкровищница от информация, която крие творбата.

Това е първи опит да се публикува, прочете и разбере тези непознати за съвременниците си текст и летописец. Горди сме, че с дейността си като спомоществователи  книгата е отново в ръцете на българския читател 90 години след първото си публикуване като притурка на „Пловдивски общински вестник“ и 210 години след рождението на Константин Моравенов”, сподели още Любозар Фратев.

Той допълни, че ръкописът има интересна съдба. През 1869 г. Моравенов го дарява на българското читалище в Цариград.  После той попада в ръцете на Петко Славейков, а през 1920 г. неговите наследници го даряват на Националната библиотека. Едва през 1930 г. д-р Александър Пеев го прави публично достояние чрез поместването му в пресата.

„Тази книга е важна не само за Пловдив, но и за цялата страна. Благодарение на нея  през 1920 г. пловдивската гръцка община поставя иск към България на стойност 80 милиона лева като обезщетение за гръцката собственост у нас. Сред посочените имоти са някои от най-забележителните пловдивски храмове като „Св. Марина” и „Св. Петка”, манастира в Белащица.  Дългата битка е решена чрез арбитража на ООН, а творбата на Моравенов служи като документ – доказателство, че всички посочени свети сгради са строени с щедростта и вярата на българския народ”, разказа още Фратев и подчерта, че книгата „Пловдив към средата на XIX век  според описанието на Константин Д. Моравенов“  е не по-малко ценна от творбите на Никола Алваджиев, но притежава едно допълнително качество – става дума за автентичен разказ на съвременник на събитията, за които се разказва.

„За мен е чест и радост да напиша предговора на тази книга. Един посетител в моя отдел в библиотека „Иван Вазов”, който гледа към фонтаните в Градската градина, ме попита: „Момче, знаеш ли как се е казвало това? Морско ухо, прочети ръкописа на Константин Моравенов и д-р Александър Пеев”. Тогава започнах да се рова и се влюбих в тази книга. Тя е библиографска рядкост. Разказва се за Пловдив като град в периода на османския елинизъм. Тогава градът говори на гръцки. Тази книга описва как Пловдив е извоюван от българската средногорска аристокрация”, каза д-р Петко Георгиев от НБ „Иван Вазов”.

Той разкри, че новото издание е още по-ценно заради факта, че са поместени снимки от архива на д-р Александър Пеев, дарен на библиотеката от съпругата му. Те били събрани, за да попаднат в поредицата от публикации в „Пловдивски общински вестник”, но така и не били публикувани.

„В архива му открихме оригиналните снимки, с които е юлистрирал колите. Надградихме с още. Тази книга е една вселена от неподправеността на Моравенов и критичния дискурс на д-р Пеев. Всеки пловдивчанин трябва да я има”, каза още Георгиев. Той обясни, че тепърва предстои да бъде поправена и една несправедливост – до този момент в библиотечните каталози ръкописът е бил заведен с първото заглавие на Константин Моравенов.

При поместването му на страниците на общинския вестник обаче текстът е 50 на 50 – половината е на Моравенов, но другото – на д-р Пеев и то със заглавието, с което излиза съвременното издание.

„Ще се свържа с колегите от Националната библиотека, защото трябва д-р Пеев да присъства като автор”, каза Георгиев.

“Пловдив към средата на XIX век  според описанието на Константин Д. Моравенов“ вече е в книжарниците „Хеликон” и „Хермес”.

Ценителите на  историческата книга ще трябва да побързат, ако искат да я имат в библиотеките си, защото тиражът за продажба е едва 250 бройки.

„Онези, които нямат възможност да я купят, ще могат да я четат в читалищните библиотеки и НБ „Иван Вазов”, защото ще направим дарение на всички. Така всеки ще може да се запознае с тази безценна хроника на историята на града в средата на XIX век”, каза Любозар Фратев.