Пловдивската градска галерия с приз „Музей на годината“

  • от PlovdivTime
  • 14:37, 05.04.2023

Пловдивската градска галерия бе обявена за „Музей на годината“ в конкурса за награди „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“. Отличието се присъжда за проекта „Реставрация на сграда и обновяване на Постоянна експозиция“ от петчленно жури, съставено от представители на музейни и галерийни институции от цялата страна.

На 15 април 2022 г. най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство у нас отвори врати след четиригодишна цялостна реставрация на историческата сграда, проектирана преди 140 години от прочутия архитект Йосиф Шнитер, след пълно реновиране, осъвременяване и разширяване на изложбеното пространство на трите етажа, преобразяването на двора и обновяване на експозицията от ценни художествени произведения. Превръщането на галерията в съвременен музей за изкуство нямаше да е възможно без ангажирането на Община Пловдив, която финансира проекта, демонстрирайки последователност в два различни мандата.

Победители в останалите две категории са: Исторически музей – Асеновград за проект си „Мисия: „Уредник!“ в категория „Образователна инициатива“ и Националеният военноисторически музей за проекта „София – 100лица в Балканската война“ в категория „Събития и работа с публики“.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.