Пловдив се поклони пред подвига на генерал Бураго (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 12:02, 16.01.2021

Пловдивчани, военни, политици и общественици поставиха венци пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина и паднаха на колене, за да се преклонят пред подвига на освободителите  на Пловдив. Днес се навършват 143 години от Освобождението на града и годишнината бе почетена с традиционната тържествена военна церемония.

Сред гостите бяха извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в България - Н.Пр. Анатолий Макаров, министърът в Правителството на Москва и Началник на Департамент "Външноикономически е международни връзки" на град Москва - Сергей Черьомин, както и представители на Посолството на Руската Федерация и Дома на Москва в София.

Марков каза пред журналисти, че чувства двата народа много близки и призова заедно да гледаме към едно по светло бъдеще. 

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя, участваха още Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“.

Слово по повод годишнината произнесе директорът на Регионален исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев. 

По време на тържеството бяха спазени всички противоепидемични мерки. Поклонниците бяха с маски и пазиха дистанция. Малцина граждани се присъединиха към церемонията.