Пловдив се покланя пред подвига Апостола на българската свобода Васил Левски

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 19.02.2021

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари от 11 часа в Пловдив ще бъде почетена 148-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Преди това, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе Ева-Йоана Стаматова - ученичка в Х клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”. Ученичката е отличена като участник в Националния проект „Народните будители и АЗ” и в ежегодния Литературен конкурс на Общински комитет Васил Левски „Апостолът на Свободата”. Водещ на възпоменателното честване ще е Златко Павлов.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

На общоградското възпоменание с полагане на венци и цветя ще присъстват Кметът на Община Пловдив, народни представители, Председателят на Общински съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии. 

Честването на паметника ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Всички присъстващи ще бъдат на отстояние и се приканват да носят предпазни маски, независимо, че събитието е на открито.