Пловдив се бори 100 години, за да има паметник на Съединението

  • от Валентин Видолов
  • 11:40, 06.09.2022

Пловдив се бори точно 100 години да има паметник на Съединението, след като редица конкурси за паметника така и не водят до окончателен край. Още през 1925г. са положени основите на паметника, но паметник така и не е издигнат. 

През 1939 г. е решено да бъде направен макет на паметника на площад "Съединение". Макет в естествени размери е издигнат на бетонния постамент и се намира точно срещу Четвъртък пазара. Именно с пазара е свързан и един от големите проблеми да няма паметник. Местните хора се страхуват, че ще бъде разрушен и са против паметника. През 1939 г. е поставен макетът с естествени размери на паметника "Съединението" на  склуптора Кирил Тодоров, а точно така трябва да изглежда паметникът и в действителност.

В публикация във вестник "Юг" четем, че общата дължина на монумента е трябвало да бъде 17 метра и 20 см и да струва около 2 млн. лева. Трябвало е и да бъде издигнат за година и половина. Паметникът изобразява северна и южна България. 

Поради липса на средства паметникът така и не става факт. 

Паметникът на Съединението, поради поскъпването на материалите, не може да бъде изграден със събраните средства. Комитетът апелира към всички общини от областта да предвидят в бюджетите си помощи за завършване на паметника. Най-вече е заинтересована Пловдивската община, тъй като той ще бъде построен в града. По тази причина се предвижда в бюджета помощ за завършването му,пише през 1942 г. Пловдивски общински вестник, пише TrafficNews

Предвид че България вече е влезнала и във Втората световна война, паметникът така и не става факт, а остава само макетът.

С идването на комунизма макет с естествени размери остава на площада, но през 60-те години е решено да бъде премахнат заради строежа на сградата на проектанската организация. 

Чак през 1985 г. Пловдив най-накрая се сдобива с истински паметник на Съединението. Всъщност решението идва още през 1984 г., когато се решава 100-годишната да бъде отбелязана подобаващо. Тогава по традиция за големи годишнини като например 100 години от Априлското въстание - 1976 и 1300 България през 1981г. се отбелязват пищно от тогавашната комунистическа власт. 

Четвъртък пазарът е преместен на сегашното си място. 

Любопитно е, че след откриването на паметника през 1985г. дори в пловдивската преса липсва и малък ред за отбелязване на Съединението през 1986г. 

Снимки: Държавен архив - Пловдив